Gazdaság

Lassan talál magára az olajszektor

Ha sikerül a Covid–19 ellenszerét megtalálni, nagy gazdasági robbanásra számíthatunk, hirtelen és óriási mértékben felpörög az ipar és a szolgáltató ágazatok – mondta lapunknak Lentner Csaba közgazdászprofesszor.

Lassan talál magára az olajszektor
Lentner Csaba közgazdászprofesszor
Fotó: MH/Katona László

Noha az emelkedő olajárak segíthetnék az olajkitermelés helyreállását, a szektor lassan talál magára, sőt az egy évvel ezelőtti termelésleállás alatt keletkezett adósságok is nyomasztják. Ebben a helyzetben némi hiány alakult ki az olajpiacon, a napokban már hatvan dollár fölé kúszott a fekete arany ára, sőt elérte a 65 dollárt is. Lentner Csaba szerint az igazi drasztikus olajár-emelkedés csak akkor fog bekövetkezni, ha a járványt sikerül teljesen felszámolni.

Emlékeztetett arra, hogy a világgazdaság már egy éve nem a teljes fordulatszámon működik, döcög a termelés, leállt a turizmus, és az emberek is kevesebbet autóznak, mint azelőtt. Viszont ha sikerül a Covid-19 ellenszerét megtalálni, nagy gazdasági robbanásra számíthatunk, hirtelen és óriási mértékben felpörög az ipar és a szolgáltató ágazatok, beindul a turizmus, utaznak az emberek, a multinacionális láncok feltöltik a készleteiket – emelte ki a szakértő. Elmondta: azzal is számolni kell, hogy a korlátozások megszüntetése után az a fizetőképes kereslet, amely idáig úgymond elhalasztódott, hirtelen rátör a piacra.

Az emberek szórakozási, kirándulási kedve, vásárlási hajlandósága az egekbe fog szökni, és robbanásszerű igény jelentkezik majd az üzemanyagokra is, aminek az lesz a következménye, hogy az árak is drasztikusan megemelkednek, sőt mi több, az olaj ára is az egekbe szökik – tette hozzá a közgazdászprofesszor.

Lentner Csaba szerint ez azzal magyarázható, hogy 2020 első félévében szinte valamennyi országban erős karanténintézkedések voltak, a munkaerőt távol tartották a munkahelyektől, a munkába járás visszaesett, lényegesen kevesebbet autóztak az emberek.

Felidézte, hogy az egészségügyi szektoron kívül kevés ágazat volt, amely teljes gőzzel működött tovább. A 2020-as év második felében a járvány ugyan nem enyhült, de a korlátozó intézkedéseken általában lazítottak, ami a 2020 tavaszihoz képest erősebb keresletet is hozott a szénhidrogén-származékokra, emelkedésnek is indult a benzin és a gázolaj ára – indokolta.

A szakértő végezetül elmondta, 2021 február végén bőven benn vagyunk a járványban, sőt erősebb, mutáns vírusok terjednek, ám akik most a benzint drágítják vagy azt vizionálják, spekulációs célzattal teszik. Olyan áremelkedésre, amely mögött az erősebb kereslet fog állni, az elkövetkező hónapokban nem számolhatunk – húzta alá.

Kapcsolódó írásaink

Tusk keresztbe tenne a vakcinabeszerzésnek

ĀNem tetszik az Európai Néppárt elnökének, hogy a lengyel vezetés Sinopharmot venne, az uniós kormányokat naivitással, Pekinget és Moszkvát pedig beavatkozással vádolja