Gazdaság

Egyre többen ismerik fel a szellemi tulajdon jelentőségét

Egyre több vállalkozás, kutatóintézet, egyetem figyel szellemi tulajdonára, mert felismerték, hogy jelentős gazdasági és versenyelőnyt jelent egy jól megtervezett szellemitulajdon-portfólió, stratégia - hangsúlyozta Pomázi Gyula a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának (SZTNH) elnöke hétfőn a hivatal 125 éves jubileumi ünnepségén.

Egyre többen ismerik fel a szellemi tulajdon jelentőségét
Pomázi Gyula, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának elnöke a jubileumi ünnepségen
Fotó: MH/Purger Tamás

Hozzátette, a hivatal törekszik arra, hogy tudatosítsa a szellemitulajdon-védelem fontosságát az ötletét megvalósítani és hasznosítani kívánó vállalkozásokban, emberekben, hiszen az elmúlt években a vállalkozások kevésbé voltak tudatosak e tekintetben.

Pomázi Gyula rámutatott, hogy míg a nagyvállalatoknak, a fejlett országok kis- és középvállalkozóinak alapvetés levédetni szellemi tulajdonukat, addig Magyarországon a vállalkozások akár milliókat is veszíthetnek azzal, hogy nem használják ki ezt a lehetőséget.

A koronavírus miatti gazdasági visszaesés után pedig komoly lehetőséget jelenthet a vállalkozásoknak, ha cégüket különböző oltalmakkal erősítik meg - jegyezte meg az elnök.

Pomázi Gyula kifejtette, oltalom meglétével a versenyképességet lehet növelni, az 1895-ben elfogadott szabadalmi törvény egyik legfontosabb célja volt, hogy megóvja a gazdasági eredményeket, védje a feltalálókat, vállalkozásokat.

Mark Getty üzletember néhány évvel ezelőtti kijelentésére utalva - mely szerint a 21. század olaja az IP, vagyis a szellemi tulajdon - Pomázi Gyula elmondta, a 20. században sokan a természeti kincsek kiaknázásából gazdagodtak meg, manapság az ötletek kiaknázása az egyik legkelendőbb, és a legtöbb pénzt hozó árucikk.

Az elnök kitért arra, hogy a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala nemcsak jelentős múlttal bír, de működése most is előremutató, mert csak így képes segíteni a magyar gazdaság fejlődését. Fontosnak nevezte az elnök, hogy a folyamatok modernizációjával a hivatal felkészüljön a digitalizáció térnyerésére, és kiemelt feladatnak tekintik az e-ügyintézés fejlesztését.

Az elnök szólt arról is, hogy a közösségi médiafelületek szerzői jogra vonatkozó szabályozása is a hivatalhoz tartozik.

Beszédének zárásában Pomázi Gyula megköszönte a hivatal dolgozóinak és előző vezetőinek - köztük Schmidt Józsefnek, a hivatal első elnökének, Schuster Rudolfnak, Schilling Zoltánnak, Perédi Károlynak, Bendzsel Miklósnak, Luszcz Viktornak - a munkáját.

Gion Gábor, a Pénzügyminisztérium pénzügyekért felelős államtitkára köszöntőjében kitért arra, hogy kevés világszintű magyar márkanév, brand van, holott Magyarország már bizonyította kiválóságát a technológiai innovációban. Szerinte ezen a területen lenne érdemes brandépítésbe kezdeni, Magyarországon jó dolgokat találtak fel, de kevésbé kerestek vele pénz - tette hozzá.

Bódis József, az Innovációs és Technológiai Minisztérium felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkára köszöntőjében rámutatott arra, tudatosítani kell a társadalomban, hogy alkotó emberek, műhelyek nélkül nincs haladás, versenyképes oktatás, gazdaság, társadalom, jövő. Példaként említette, hogy a koronavírus-járvány elleni védekezést is jónéhány országos találmány segíti több tudományterületen. Felidézte, hogy a magyar kormány 10 milliárd forintot biztosít hazai forrásból a védekezést célzó kutatásokra, innovációkra. Ezen kívül a kormány az egyetemi infrastruktúra és eszközfejlesztésre 995 milliárd forintot, az egyetemek körüli innovációs ügyek finanszírozására 382 milliárd forintot fordít.

Bódis József, az Innovációs és Technológiai Minisztérium felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkára
Bódis József, az Innovációs és Technológiai Minisztérium felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkára
Fotó: MH/Purger Tamás

A 125 éves jubileumát ünneplő Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalát videóüzenetben köszöntötték nemzetközi szervezetek vezetői.

Daren Tang, a Szellemi Tulajdon Világszervezete (WIPO) főigazgatója kiemelte, Magyarország történelmében az innováció és a kreativitás különös jelentőséggel bírt, nemzetközi szinten a WIPO és Magyarország kapcsolatai több mint egy évszázadra nyúlnak vissza, amikor is Magyarország 1909-ben csatlakozott az ipari tulajdon oltalmára létesült Párizsi Uniós Egyezményhez. Azóta Magyarország csatlakozott a WIPO által kezelt nemzetközi szellemi tulajdoni egyezmények többségéhez, a magyar delegációk pedig konstruktívan vesznek részt a WIPO-ban rendezett többoldalú tanácskozásokban, ezzel is alakítva a globális szellemi tulajdoni ökoszisztémát a közjó érdekében.

Christian Archambeau, az Európai Unió Szellemi Tulajdoni Hivatala (EUIPO) ügyvezető igazgatója hangsúlyozta, az EUIPO a válságra adott egyik válaszában felgyorsította a vállalkozásokat, elsősorban a kkv-kat középpontba állító stratégiáját, így még több, szellemi tulajdonnal kapcsolatos szolgáltatást nyújthatnak számukra. Számos tagállam szellemi tulajdoni hivatalával, köztük a magyar hivatallal együttműködve elindították a 20 millió eurós Ideas Powered for Business KKV Alapot. Kevesebb mint három hét alatt több mint 1200 európai uniós kkv részesült a kkv-alapból, ez több mint 3000 oltalom iránti bejelentést eredményezett. A bejelentők több mint 80 százaléka most először igényelt oltalmat márkanevére vagy termékére. Az igények bejelentésének következő időszaka március 1-jén kezdődik, és 2021 folyamán még több ezer kkv jelentkezésére számítanak.

António Campinos, az Európai Szabadalmi Hivatal elnöke hangsúlyozta, megalakulása óta a magyar hivatal kiemelkedő szerepet játszik az innováció és a gazdasági fejlődés elősegítésében, a magyar innováció pedig egyre erősödik. Megemlítette, hogy az SZTNH a kutatóhálózatokkal azon dolgozik, hogy az oktatás, a közös képzés és a stratégiai fejlesztés révén még jobb eredmények szülessenek. Az SZTNH együttműködik az Európai Szabadalmi Hivatallal is, egyebek közt példaként említette a Pan-European Seal gyakornoki programot, amelynek három magyar egyetem a részese, és jelenleg öt magyar gyakornok dolgozik az Európai Szabadalmi Hivatalnál.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom