Gazdaság

Győri Enikő: Európa versenyképessége a tét

Az Európai Parlament Nemzetközi Kereskedelemi Bizottsága (INTA) eszmecserét folytatott az uniós kereskedelempolitika felülvizsgálatáról Valdis Domrovskisszal, a bizottság ügyvezető alelnökével és kereskedelemért felelős biztosával. „Az unió végre ráébredt, hogy a kereskedelempolitikát az üzleti lehetőségek bővítésére és a jólét növelésére kell felhasználni. Az is helyes, hogy a bizottság a jövőben erélyesebben lép majd fel az európai érdekek védelme érdekében” – fogalmazott az ülésen Győri Enikő fideszes EP-képviselő.

Győri Enikő: Európa versenyképessége a tét
Győri Enikő fideszes EP-képviselő
Fotó: MH/Purger Tamás

A néppárti politikus azonban figyelmeztetett: „Októberben még attól féltünk, hogy tíz éven belül a világ gazdasági növekedésének 85%-a az EU-n kívül valósul majd meg. A legfrissebb becslések szerint ez már akár három év múlva is bekövetkezhet”.

„Az uniós kereskedelempolitikának elsősorban a kereskedelemről kell szólnia. A kereskedelem célja pedig, hogy új lehetőségeket teremtsen a vállalatoknak és új munkahelyeket a polgároknak. Így állíthatjuk a kereskedelempolitikát a gazdasági növekedés és a jólét szolgálatába. A világ többi régiójában már felismerték ezt és a kereskedelmi akadályok lebontásán dolgoznak. Ehhez képest az EU-ban fokozzuk a partnereinkkel szemben támasztott szociális és fenntarthatósági elvárásokat, amivel ellehetetlenítjük az új piacokhoz való hozzáférést. Hiba, hogy egyre több terhet rakunk vállalataink nyakába, ráadásul egy igen mély válság idején. Ideje volna felébredni!” - hangsúlyozta Győri Enikő.

Dombrovskis ügyvezető alelnök elismerte, hogy törekedni kell az egyensúly megteremtésére, ezzel biztosítva a kereskedelem eredeti célját, miközben hozzá kell járulni a zöld és digitális átálláshoz is. Minden a megfelelő arányon és kellő mérlegelésen múlik.

Az alelnök Győri Enikő kérdésére biztosította a résztvevőket, hogy hamarosan hatástanulmánnyal jelentkeznek a vállalkozások magatartáskódexével kapcsolatosan.

A néppárti EP-képviselő rámutatott: „E téren is Európa versenyképessége a tét. Még azelőtt szükséges pontos képet kapnunk a szabályozás európai cégekre gyakorolt hatásáról, mielőtt a brüsszeli testület előáll a jogszabály tervezetével„.

Kapcsolódó írásaink