Gazdaság

Több nagy beruházást is bejelentett Szijjártó Péter

Stratégiai együttműködési megállapodást kötött a kormánnyal, és egymilliárd forintos beruházást jelentett be csütörtökön a Siemens Energy Budapesten.

Több nagy beruházást is bejelentett Szijjártó Péter
Szijjártó Péter Goszták Árpád ügyvezető igazgató társaságában a Siemens Energy Kft.-vel kötött stratégiai együttműködési megállapodás aláírása után Budapesten, a cég Késmárk utcai telephelyén
Fotó: MTI/Király Márton

A megállapodás aláírását követően a külgazdasági miniszter közölte, hogy a kormány 294 millió forinttal járul hozzá a beruházáshoz. Szijjártó Péter hozzátette, hogy a kormánnyal kötött megállapodás alapján a Siemens Energy erősíti az együttműködését a magyar oktatással, és számos belföldi beszállítójával partneri szintre emeli az együttműködését.

Az állami támogatást a tárcavezető azzal indokolta, hogy a Siemens Energy a kapacitásbővítő fejlesztéssel a legkorszerűbb technológiát telepíti Magyarországra, és ezzel 1400 helyi munkavállaló megélhetését teszi még biztosabbá. A budapesti üzem a vállalat egyik legnagyobb telephelye, és az erőművi turbinalapátok gyártásának egyik legjelentősebb európai központja - tette hozzá.

Szijjártó Péter továbbra is úgy véli, hogy Európára még nehéz hónapok várnak, hiszen a várakozásoktól eltérően 2021 eleje nem lett az enyhítések időszaka. Világszinten a munkaidőnek majdnem a 10 százaléka már most elveszett, de Magyarországnak sikerült megmentenie az álláslehetőségeket, és a kormány arra törekszik, hogy az oltóanyag jelentette védelmet is minél gyorsabban biztosítsa mindenki számára - hangsúlyozta a miniszter.

Objektum doboz

A Siemens Energy Kft. ügyvezető igazgatója az elmúlt évek tapasztalatai alapján sikeres együttműködésre számít a kormánnyal. Markus Kupetz szerint a stratégiai megállapodás kifejezi a Siemens Energy Magyarország iránti elkötelezettségét. Ennek eredménye lehet a gyártási technológia korszerűsítése és a termelés bővítése mellett a szén-dioxid-mentesítés támogatása - tette hozzá. Bízik abban is, hogy a beruházás növelni fogja a budapesti üzem jelentőségét a vállalaton belül éppúgy, mint a nemzetközi piacon.

Jochen Eickholt, a Siemens Energy AG. elnökségi tagjaként az interneten keresztül üdvözölte a megállapodást, amely - mint mondta - új munkahelyeket, új képzéseket, új beruházásokat készíthet elő. A nemzetközi érdekeltségek mellett is ez a térség marad a vállalat figyelmének középpontjában, termelésében ezért bővülni fog a magyar kivitelezők részesedése - fogalmazott. A Siemens Energy a megállapodással azt is vállalja, hogy hozzájárul a magyar szakképzési rendszer korszerűsítéséhez - tette hozzá Jochen Eickholt.

A német Siemens vállalatcsoport 2019 májusában döntött arról, hogy az energia- és gázüzletágra önálló társaságot alapít. Az új cég magyarországi vállalatát, a Siemens Energy Kft.-t 2019 júliusában Budapesten jegyezték be.

7,7 milliárd forintból bővül Mosonmagyaróváron a Nolato

Bővíti gyárát a svéd Nolato Kft. Mosonmagyaróváron 7,7 milliárd forintból, a beruházáshoz a magyar kormány 1,5 milliárd forintos támogatást biztosít - mondta a külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön a beruházást bejelentő sajtótájékoztatón Budapesten.

Szijjártó Péter ismertette, hogy a higiéniai és egészségügyi termékek gyártásával foglalkozó vállalat beruházásával 574 ember munkahelye válik hosszú távon biztossá, és 30 új munkahely jön létre.

A beruházás során a vállalat 8 ezer négyzetméterrel növeli gyártási és raktározási területét, és a kapacitásbővítés részben a már előállított termékek mennyiségének növelésével, részben új termékek gyártásának bevezetésével jár majd - tette hozzá.

Nagy István agrárminiszter, Győr-Moson-Sopron megye 5-ös számú választókerületének fideszes országgyűlési képviselője azt emelte ki, hogy a cég történetének legnagyobb beruházása valósul meg, amely Mosonmagyaróvár életében is jelentősnek számít.

Kapcsolódó írásaink