Gazdaság

Jelentősen kibővített piacmozgató otthonteremtő támogatások

A kistelepüléseket is helyzetbe hozhatja, hogy a maguk építkező családok is jogosultak áfa-visszaigénylésre

Jelentősen bővül a támogatottak köre azzal, hogy aktív dolgozó nyugdíjasok is jogosultak csok igénylésére, valamint ötmillió forintig azok is visszaigényelhetik az áfát, akik saját maguk építik fel otthonukat.

Jelentősen kibővített piacmozgató otthonteremtő támogatások
Az igénybe vevők között szép számmal akadnak olyan családok is, akik maguk építik fel házukat
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

A családi otthonteremtési kedvezmény igénybe vehetőségének kibővítésével tovább nő azok száma, akik jogosultak lehetnek a támogatásra. Annak, hogy dolgozó nyugdíjasok is igényelhetnek csokot, mindenképpen pozitív hatásai lesznek – válaszolta lapunk megkeresésére az Otthon Centrum. Mivel viszonylag szűkebb réteget érint, az valószínűsíthető, hogy önmagában az ingatlanpiacon nem hoz számottevő változást. Elsősorban olyan családokat érinthet az új szabály, ahol a fiatalabb generáció – a szülők – a lakóhelytől távol, akár Budapesten, vagy valamelyik nagyvárosban, esetleg külföldön, Németországban, Ausztriában dolgozik és a  lakáskörülményei (bérlakás, munkásszálló) nem teszik lehetővé, hogy a család együtt éljen, ezért a gyerekeket a még aktív nagyszülők nevelik – fejti ki a szakértői válasz. Ezen felül azokat a dolgozó nyugdíjasokat, akiknek a gyermekei már nem élnek, így ők nevelik árván maradt unokáikat. Ezeknek a családoknak rendszerint van megfelelő jövedelme, illetve megtakarítása, és a támogatással a lakáshelyzetükön érdemben tudnak javítani.

Noha az eddig bejelentett támogatások elsősorban a vállalkozói lakásépítés vonatkozásában voltak értelmezhetők, ugyanakkor a csok igénybe vevői között szép számmal akadnak olyan családok is, akik maguk építik fel házukat. Az immáron számukra is elérhető támogatási rendszer tágítja a kedvezményezetti kört.

Az OTP Ingatlanpont szakértői úgy látják, az ingatlanpiacra és ezen belül is az új lakások építési piacára érdemi forgalomfelhajtó hatással járhat, hogy a jogszabályi változásnak köszönhetően csökken az újonnan épülő lakások általános forgalmi adója a nem preferált kistelepülésen történő lakásépítések vonatkozásában is. Ezzel az újonnan épített és átadott lakások száma visszatérhet a 2020. előtti szintre. Figyelembe véve, hogy a 2019-es, valamint a 2020. 1-9. havi KSH-adatok alapján az újonnan átadott lakások építtetője negyvenöt százalékban természetes személy, az adóváltozásoknak köszönhetően ez az építtetői kör is közel hasonló arányban veheti ki részét az újabb otthonteremtő támogatásokból.

Az OTP Ingatlanpont szakértői kérdésünkre azt is elmondták még, az év elejétől az állami kamattámogatott lakáshitelt igénybe vevők alacsonyabb mértékű közjegyzői díjakkal találkozhatnak. Az ezen időponttól benyújtott okiratkészítési kérelmek esetén az ügyfeleknek a hitelösszegtől függően differenciált, de legfeljebb 19500 forint közjegyzői díjat kell fizetniük – egyes esetekben legfeljebb a díj másfélszerese számítható fel. Korábban a hitelösszegnek bizonyos százaléka alapján határozták meg a közjegyzői díjat, ezért a módosítás jelentős könnyítést jelent az ügyfelek számára – tették hozzá.

Benedikt Károly, a Duna House PR és elemzési vezetője lapunk megkeresésére azt mondta, a csokkal kapcsolatos változások miatt, úgy mint az illetékmentesség, tetőtér-beépítés, várhatóan emelkedik a támogatás(oka)t igénybe vevők száma, főleg azokon a területeken (Budapest és Nyugat-Magyarország), ahol eddig kevesebben használták ezt. Az otthonfelújítási program, ha a tranzakciók számában nem is hoz nagyobb emelkedést, az ingatlanállomány javulásában hozhat előretörést, ami az újépítésű lakások megjelenése mellett összességében javíthat Magyarország rossz mutatóin az ingatlanok minőségét illetően.

Többféle úton lehet jelentkezni
 

Novák Katalin: Az államkincstár várja a támogatás iránt érdeklődők kérdéseit

Novák Katalin
Novák Katalin
Fotó: MH

Óriási az érdeklődés az otthonfelújítási támogatás iránt, a Magyar Államkincstár e-mailen és telefonon is fogadja az érdeklődők hívásait, kérdéseit – közölte a családokért felelős tárca nélküli miniszter tegnap Facebook-oldalán közzétett videójában. Novák Katalin elmondta: az eddig beérkezett mintegy harminc igénylés alapján elsősorban külső nyílászárók lecseréléséhez, tetőfelújításhoz, vagy belső munkálatokhoz, festéshez, burkolatcseréhez kértek támogatást a gyermeküket váró vagy nevelő szülők. Hozzátette: „igen szélesre tárták a lehetőségek kapuját”, így az otthonfelújítások legtöbb kiadása finanszírozható ebből a támogatásból. Özönlenek a kérdések, ebből is látszik, milyen nagy az igény, a legtöbb családban van helye a legfeljebb hárommillió forintos támogatásnak – emelte ki, megjegyezve: az átlagosan kért támogatási összeg egymillió forint körül volt. Novák Katalin közölte, egy friss felmérés szerint a megkérdezettek 64 százaléka tervezi otthona felújítását a közeljövőben, a kormány pedig bízik abban, hogy többségüknek tudnak is segíteni a január 1-jén indult otthonfelújítási támogatással. Akiknek nincs pénze megelőlegezni a beruházást, azok élhetnek az otthonfelújítási kölcsön felvételének lehetőségével – fűzte hozzá. A támogatási kérelmeket háromféle módon lehet benyújtani; ügyfélkapun keresztül elektronikus formában, a kormányhivatalok kormányablakainál, továbbá postai úton írásban, vagy nyomtatott formában.
(ZD)

Aktivitás a belvárosi lakáspiacon is

Hamar mutatkozott a fokozott kereslet az extra kedvezményeknek köszönhetően

Január első felében érezhető volt az a felfokozott kereslet, amely már tavaly év végén is várható volt. Jelentősen emelkedett az érdeklődő vevők száma az ingatlanos és pénzügyi szakértő kollé­gáinknál is, akik javarészt az új otthonteremtési kedvezmények segítségével szeretnének lakást vásárolni – mondta el lapunk megkeresésre Benedikt Károly, a Duna House PR és elemzési vezetője. Hozzátette, ennek köszönhetően az első negyedévben/ első félévben várhatóan az első lakásvásárlók és a nagyobb ingatlanba költöző családok lesznek a legnagyobb arányban a piacon, és ennek megfelelően a nagyobb lakások, családi házak iránt lesz felfokozott érdeklődés a városok külsőbb kerületeiben, agglomerációjában. Az újépítésű lakásokhoz felhasználható extra kedvezményeknek köszönhetően, ebben a szegmensben egész évben érezhető aktivitásnövekedésre számítanak. A megnövekedett kereslet várhatóan már az év első félévben megmutatkozik a lakáspiaci tranz­akciók számában, amely a lakásárakra is kihathat. A jelenlegi érett ingatlanpiacon ez elsősorban stagnáló és kis mértékben változó lakásárakat jelenthet ingatlantípusonként és lokációnként eltérő mértékben. Összességében éves szinten mi legfeljebb ötszázalékos emelkedést látunk reálisnak – tette hozzá. A befektetői aktivitás mértéke több változótól függ, hiszen az elsődlegesen érintett belvárosi lakáspiacon még mindig több bizonytalan tényező van, ugyanakkor a jelenlegi gazdasági környezetben növekedhet a reáleszközök keresettsége, ami erősítheti a befektetői vásárlásokat.
(MOA)

Stagnálás jellemezte a lakáspiacot

Tavaly a harmadik negyedévben, éves összevetésben stagnálás és árcsökkenés jellemezte a lakáspiacot – közölte az Ingatlan.com tegnap az MTI-vel. Az ingatlanhirdetési portál legfrissebb elemzésében a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) 2020 harmadik negyedévére vonatkozó előzetes adatai, valamint a január­ban eladott lakások hirdetései alapján, az árak alakulását mutatja be. A KSH használtlakás-árindexe 2020 harmadik negyedében 0,7 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban. A közlemény idézte Balogh Lászlót, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértőjét, aki elmondta, hogy ez lényegében stagnálást jelent, ugyanakkor jelezte: a második negyedévhez képest öt százalékkal emelkedtek az árak. A szakértő szerint a KSH előzetes adataiból arra lehet következtetni, hogy a 2020 harmadik negyedévében bekövetkezett áremelkedés elsősorban az olcsóbb településeken történt adásvételeknek köszönhető.
(JL)

Kapcsolódó írásaink