Gazdaság

Támogatás technológiaváltáshoz

Az építőipari programban itthoni székhellyel, telephellyel, illetve fiókteleppel rendelkező mikro-, kis- és középvállalkozások vehetnek részt

Idén is folytatódik az építőipar technológiai korszerűsítésére és hatékonyságának növelésére irányuló támogatási program az Építő-5. A technológiai korszerűsítés támogatása egyrészt az ágazat kapacitáshiányát kívánja ellensúlyozni, másrészt megteremti a munkaerőkiváltás lehetőségét.

Az Építő-5 programban az ágazatban tevékenykedő mikro-, kis-, és közepes vállalkozások vehetnek részt, amelyek február 15-én reggel nyolc órától adhatják be támogatási kérelmeiket – mondta tegnap Steiner Attila az Innovációs és Technológiai Minisztérium körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára. Hozzátette, a 10 429 millió forintos keretösszegű programot az ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. hirdeti meg. Elmondta, hogy a programban magyarországi székhellyel, telephellyel vagy fiókteleppel rendelkező mikro-, kis- és középvállalkozások igényelhetnek vissza nem térítendő támogatást, amelynek mértéke a mikrovállalkozásoknál legalább nyolcmillió, legfeljebb pedig ötvenmillió forint lehet, míg a kkv-knál az elérhető támogatás 25 millió és négyszázmillió forint között mozog.

Az államtitkár jelezte ugyanakkor, a támogatás mértékét minden kedvezményezettnél egyedileg, a benyújtott kérelem szakmai tartalmának értékelése után határozzák meg. Steiner Attila kiemelte, fontos, hogy a támogatott beruházásokkal olyan fejlesztések valósuljanak meg, amelyekre ténylegesen van piaci igény, illetve amelyek javítják a vállalkozások technológiai felkészültséget, versenyképességét és az erőforrás hatékonyságát. Az Építő-5 programmal is a kormány az építőipar fenntartható, modern technológián alapuló fejlődését kívánja elősegíteni – mondta az államtitkár, aki szerint a technológiai korszerűsítés támogatása egyrészt az ágazat kapacitáshiányát kívánja ellensúlyozni, másrészt megteremti a munkaerőkiváltás lehetőségét. Közölte: azok a vállalkozások, amelyek 2018-ban és 2019-ben már nyújtottak be támogatási kérelmet az Építő 1,2,3,4 támogatási programba, azok idén is pályázhatnak, a támogatáshalmozás szabályainak figyelembevételével.

Kapcsolódó írásaink

Fellendült a hazai építőipar

ĀAz idei évet tekintve bizakodásra adhatnak okot az uniós források felhasználása, az állami beruházások, valamint a gazdaságvédelmi akcióterv otthonteremtést segítő támogatási elemei