Gazdaság

Javult a háztartások gazdasági közérzete

Kedvezőbbek lettek a várakozások a munkaerőpiaccal kapcsolatban

Tavaly decemberben érdemben javult a lakosság és a vállalatok gazdasági közérzete. Ebben közrejátszhatott, hogy a gazdasági szereplők a vakcinák megjelenésével egyre közelebb érzik a járványhelyzet végét.

A lakossági konjunktúraindexen belül mind a négy alindex, eltérő mértékben, de javult decemberben az előző hónaphoz képest.

A háztartások változatlanul az inflációt ítélik meg a leginkább kedvezőtlenül (–25,5), és ezen a téren is volt a legkisebb javulás novemberhez képest – derült ki a Századvég Gazdaságkutató legfrissebb konjunktúraindexéből. A korábbi hónapokhoz hasonlóan a vizsgált tényezők közül a foglalkoztatás megítélése volt a legkedvezőbb, –6,3 pont, amely 3,9 pontos javulást jelent az előző hónaphoz képest. A munkaerőpiaci helyzet kedvező megítélése azzal magyarázható, hogy a válsághelyzet ellenére nem került sor széleskörű elbocsátásokra, illetve azok egy része, akik elvesztették állásukat, el tudtak helyezkedni a betöltetlen álláshelyek valamelyikében.

Kedvezőbbé vált az anyagi helyzet megítélése is decemberben, az alindex értéke –8,8 pontra emelkedett, míg a legnagyobb javulást a novemberben a korlátozások bevezetése miatt érdemben visszaeső gazdasági környezet alindex mutatta fel, –14,7 pontra. Decemberben érdemben javultak a háztartások várakozásai a munkaerőpiaci folyamatokkal kapcsolatban, így ledolgozták a novemberi visszaesésüket és augusztusi szintjükre emelkedtek. Az év utolsó hónapjában a válaszadók 34,2 százaléka számított arra, hogy 2021-ben kismértékben javul a foglalkoztatás, míg 11,1 százalék volt a jelentős emelkedést várók aránya, szemben a novemberi 26,5, illetve 8,7 százalékkal. A foglalkoztatással kapcsolatos várakozások esetében a háztartások kilátásai a saját anyagi helyzetükkel kapcsolatban is javultak.

Szintén tegnapi hír, hogy a vártnál nagyobb mértékben emelkedett decemberben az euróövezet és az Európai Unió gazdasági hangulat­indexe köszönhetően annak, hogy érezhetően nőtt a bizalom a feldolgozóipar és a fogyasztók körében, valamelyest kisebb mértékben pedig az építőiparban is párhuzamosan azzal, hogy erősödtek a normalizálódáshoz fűzött remények a koronavírus elleni védőoltások engedélyezésével.

Kapcsolódó írásaink