Gazdaság

Nagyobb ingatlanok tulajdonosai körében is népszerű lehet a felújítási támogatás

Amíg a csökkentett és a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) révén visszaigényelhető lakásáfa jótékonyan hathat az újlakás-piacra, a lakásfelújítási támogatás lehet a legkeresettebb otthonteremtő elem, népszerűvé válhat még a nagyobb ingatlanok tulajdonosai körében is.

A kormány által a közelmúltban meghozott intézkedések hatásának köszönhetően várhatóan többen tudják majd igénybe venni a lakástámogatási kedvezményeket – válaszolta lapunk megkeresésére az Otthon Centrum. Az új lakások esetében a csokkal történő vásárlás során a visszaigényelhető általános forgalmi adó, valamint az illetékmentesség sokak számára lehetőséget teremt arra, hogy akár drágább ingatlanokat is könnyebben meg tudjanak vásárolni. Ez az intézkedés egyértelműen az új lakások vásárlásának kedvez. A többgenerációs csok a családi házban élőknek ad segítséget, meglévő otthonuk bővítésére. Ez várhatóan csökkenti a költözési szándékot mind az új lakások, mind a használt lakások iránt azon háztartásban élők részéről, akik kifejezetten a nagyobb lakás miatt terveztek ingatlanvásárlást – mutat rá a szakértői válasz.

Ugyanakkor a lakásfelújítási támogatás a legszélesebb körben igénybe vehető segítség az Otthon Centrum szakértői szerint. Mivel ez a támogatás lakástípustól függetlenül igényelhető, ezért nem várható, hogy a lakástípusok iránti kereslet jelentősen megváltozna. A támogatás feltétele, hogy a család (legalább egy felnőtt és egy gyermek) már egy éve a felújítandó lakásban lakjon, ezért a lakásvásárlást nagy valószínűséggel nem fogja motiválni ez az intézkedés. A rendelkezésre álló összeg kisebb, de minőségi változást hozó beruházásra ad lehetőséget, elsősorban azoknak a háztartásoknak, akik rendelkeznek megtakarítással, vagy hitelképesek, ugyanis a támogatás utólag vehető igénybe.

Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője lapunk megkeresésére azt válaszol­ta, az egyes támogatások hatása szelektív lehet. Az áfa csökkentése és csokkal történő visszaigénylés lehetősége megmozdíthatja az újlakás-piacot. A nagy kérdés, hogy a lépés hatására a bruttó ár elvileg 21 százalékos csökkenéséből mennyit éreznek majd a vevők, hiszen a kivitelezési költségek növekedése várható a felújítási támogatás miatt, emellett az új energetikai szabályok és a növekvő kereslet miatt vélhetően emelkedő telekárak is mind az új lakások áremelkedése irányába hat. A csokos illetékcsökkentés a mai országos átlagárak mellett jellemzően egymillió forint körüli megtakarítást jelent, így önmagában vizsgálva inkább az eddig hezitálókat késztetheti vásárlásra. Valkó Dávid szerint a tetőtér-beépítéshez, ott önálló lakás kialakításához igénybe vehető csok reálisan az iskolákhoz, munkahelyekhez közeli családi házas piacot érinti.

Ő is úgy véli viszont, hogy a lakásfelújítási támogatás iránti igény lesz várhatón a legnagyobb. Mivel gyereknevelés a feltétel, elsősorban a nagyobb lakások, házak lehetnek célpontok. Leginkább ott jelenthet nagy vonzerőt, ahol a támogatási összegből (illetve annak kétszereséből) komplett felújítás, korszerűsítés mehet végbe. Hatmillió forintból egy teljes tetőfelújítás vagy teljes körű fűtéskorszerűsítés kivitelezhető. A panellakások is nagy nyertesei lehetnek, hiszen ott elsősorban a mindenféle esztétikai felújítás, beépített bútorok és konyhagépek cseréje és/vagy legfeljebb ablakcsere, illetve fűtőtestcsere jöhet szóba felújításként (gépészetet, szigetelést, tető javítását a társasház általában közösen intézi), így itt optimalizálható és maximalizálható legegyértelműbben a támogatás.

Kapcsolódó írásaink

Országszerte csökkentek az albérletárak

ĀA fővárosban volt a legnagyobb visszaesés, a bérbeadók kitartanak a kéthavi kaució mellett, a szakmák közül kiemelt bizalmat élveznek a tanárok és az egészségügyi dolgozók