Gazdaság

A vírus sem ártott az államilag támogatott konstrukcióknak

A lakásfelújításhoz kapcsolódó állami támogatás iránt már most fokozott az érdeklődés, a megfelelő saját erő nélkül felújítani szándékozók pedig hitelből előfinanszíroznának

A járvány ellenére is egyértelmű az államilag támogatott konstrukciók, a babaváró támogatás, a csok és a falusi csok népszerűsége – derül ki a lapunk által megkérdezett pénzintézetek válaszaiból. Mindegyik banknál más-más termék a legnépszerűbb, a kormányzati döntések miatt sok igénylő megvárja az új évet.

A vírus sem ártott az államilag támogatott konstrukcióknak
A falusi csok iránti kereslet jelentősen növekedett
Fotó: MH/Katona László

Az év első tíz hónapjában az előző év azonos időszakával összevetve a csok iránti kereslet 24 százalékkal, ezen belül a falusi csoké tíz százalékkal emelkedett (falusi csok esetén a július–október közötti időszakot vizsgálva) az OTP Banknál – válaszolta lapunk megkeresésére a pénzintézet. Az otthonteremtési programban a jövő év elejétől bekövetkező kedvező változások (ötszázalékos lakásáfa új építésű ingatlan esetén, áfa-visszaigénylés, a csokkal vásárlóknak járó illetékmentesség) miatt az új és használt lakások piacán elhalasztott adásvétel tapasztalható, emiatt a csok iránti
igényeknél is jelentős visszaesésre számít a hitelintézet 2020 utolsó két hónapjában.

A lakásfelújításhoz kapcsolódó állami támogatás iránt már most felfokozott érdeklődés mutatkozik, a megfelelő saját erő nélkül felújítani szándékozók részéről pedig jelentős igény jelentkezhet a hitelből történő előfinanszírozásra. Az OTP Bank ma is kínál korszerűsítésre kedvező feltételű, államilag kamattámogatott lakáshitelt, felújításra pedig különféle kamatkedvezményekkel csökkenthető kamatozású üzleti lakáshitelt, továbbá a szabad felhasználású kölcsön is igényelhető lakásfelújításra. Ezenfelül vizsgálják egy új termék kialakítását – közölte a pénzintézet.

A babaváró kölcsönnel kapcsolatban azt írták, az értékesítésének kezdete óta több mint 44 ezer igénylő élt az államilag támogatott konstrukció lehetőségével. Október végéig összesen 426 milliárd forint összegben folyósítottak babavárót. A termék népszerűsége töretlen, ez a konstrukció volt az, amelyre a legkisebb hatással volt a járvány.

A CIB Banknál a babaváró bevezetését követően egy erős (visszatartott) kereslettel találkoztak, amely bár folyamatosan csökkent, de az év végéig jellemző volt. Az év első tíz hónapja stabilnak mondható kereslet szempontjából, a járványhelyzet pedig nem éreztette olyan mértékben a hatását, mint a személyi kölcsönök esetében. A banknál a babaváró iránti kereslet a teljes összbanki piac mozgását követte.

A csok kapcsán is az összpiacihoz hasonló keresletet tapasztalnak – válaszolták lapunk megkeresésére.

A Budapest Banknál éppen ellenkező tendencia figyelhető meg a babaváró kapcsán, az elején tapasztaltak kiemelkedő érdeklődést. Hozzátették, hogy a konstrukció népszerűsége töretlen, és várakozásaik szerint az is marad.
A falusi csokot tavaly szep­tembertől lehet náluk igényelni, a múlt évvel arányosan összevetve idén negyven százalékkal nőtt az ilyen igénylések száma. A következő évben további növekedésre számítanak.

A csok bővítésére vonatkozó kérdésünkre azt írták, a támogatási célok kiterjesztése mindig növeli az igénylők számát, a napokban a Magyar Közlönyben megjelent otthonfelújítási támogatás kapcsán vizsgálják a lehetőségeket.
A Takarékbank lapunk megkeresésére azt válaszolta, mind a három termék – csok, falusi csok és babaváró támogatás – hasonlóan népszerű, hiszen minden támogatás más és más célcsoportot szólít meg. Mindentől függetlenül azonban továbbra is a babaváró hitel a legkeresettebb, mivel ehhez a termékhez nem kell ingatlanfedezetet biztosítani, illetve szabadon felhasználható – írták. A babaváró után a második legnépszerűbb a falusi csok, mert ezt a támogatást olyan ingatlanok vásárlására és korszerűsítésére is lehet igényelni, amit más támogatásból már nem tudnak megvásárolni.

Ami a régiónkénti bontást illeti, az észak-alföldi és a dél-alföldi régiókban igénylik a legtöbben a támogatott konstrukciókat, a teljes Takarékbanknál leadott igény egyharmadát e két régióból adták be
az ügyfelek.

Kérdésünkre elmondták még, a csokkal finanszírozott ingatlanok estén az illetékmentesség nagyon jelentős kedvezményeket biztosít az ügyfelek részére. Mivel a csokkal vásárolt ingatlanok illetékmentessége kiterjed a használt lakások vásárlására is, így a jövőben vásárlást tervező ügyfelek nagyobb eséllyel halasztják a jelenlegi igényüket 2021-re.

Ami a lakásfelújítások jövő évtől esedékes állami támogatását illeti, a pénzintézet szakértői azt válaszolták, az ügyfeleknek minden esetben mérlegelniük kell, hogy milyen beruházást terveznek és a célhoz kapcsolódóan milyen típusú hitelt kívánnak felvenni.

A beruházás természetéből, annak nagyságától függően már jelenleg is számos finanszírozási megoldást tudnak biztosítani. Nagyobb volumenű beruházás esetén a jelenleg is elérhető piaci kamatozású jelzálogkölcsönök kedvező megoldást jelenthetnek az ügyfeleknek a felújítási célok megvalósítása érdekében. Ezekre a hitelekre a magasabb hitelösszeg és a hosszabb futamidő a jellemző, továbbá mivel ingatlancélú hitelről beszélünk, így szükséges az ingatlan fedezetbe történő bevonása is. Ezzel szemben kis- és közepes mértékű beruházások esetén érdemes lehet egy személyi kölcsönt is megvizsgálni. Ebben az esetben nem történik ingatlanértékelés és zálogjog bejegyzése, viszont valamivel alacsonyabb lehet az elérhető hitelösszeg és rövidebb a futamidő.

Az államilag támogatott lakásfelújításokkal kapcsolatban arra számítanak, hogy sok ügyfél fog élni ezzel a lehetőséggel, és közülük sokan banki hitelből fogják megvalósítani terveiket, így készülnek olyan termékkel, akcióval, amely ebben támogatja ügyfeleiket – írták.

Kapcsolódó írásaink