Gazdaság

Felújításra is használható a babaváró hitel

Januártól egyidejűleg több olyan kedvezmény lesz elérhető, amely az otthonteremtést támogatja

Több lehetőség kínálkozik a felújítások finanszírozására. A babaváró hitel szabad felhasználású, a felhasználást nem kell utólag igazolni, míg a lakásfelújítási támogatás esetén a renoválás költségeit meg kell előlegezniük a családoknak.

Felújításra is használható a babaváró hitel
Bővítésre, tetőfelújításra is több lehetőség nyílik jövőre
Fotó: MH/Katona László

A bankok kínálatából a babaváró hitel, a személyi kölcsön és a szabad felhasználású jelzáloghitel lehet olyan konstrukció, amellyel a költségeket szükség esetén fedezni lehet. Mivel ezek mind szabad felhasználású hitelek, ha valaki felújításra költi az összeget, akkor az elvégzett munkákat nem kell számlával igazolnia – válaszolták lapunk megkeresésére a Money.hu szakértői. Hozzátették, léteznek a klasszikus felújítási és korszerűsítési hitelek is, ezeknél már költségvetéssel kell igazolni az elvégzendő munkát, amelyet értékbecslő ellenőriz majd. Ezen felül a lejáró lakástakarék-konstrukciókat – és az ehhez kapcsolódó hiteleket – lehet felújításra fordítani, ebben az esetben viszont be kell mutatni a felújítási számlákat, és igazolni kell azt is, hogy az összeget ténylegesen a felújítási munkálatokra költötték.

A januártól induló felújítási támogatás utófinanszírozással működik majd, vagyis a felújítás teljes költségét meg kell előlegezniük a családoknak, és utólag kaphatják vissza pozitív elbírálás esetén a költségeik felét, de maximum hárommillió forintot. Minden kiadásról számlát kell majd kérni (munkadíjról, anyagköltségről egyaránt), majd kitölteni a Magyar Államkincstár által kiadott formanyomtatványt, és a számlákkal együtt eljuttatni azt az Államkincstárnak a felújítási munkák befejezése után hatvan napon belül. Az Államkincstárnak harminc napja van a kérvény elbírálására, és pozitív döntés esetén további öt napon belül folyósítják a támogatást.

Megírtuk, az előbbieken kívül több kedvezmény is elérhetővé válik jövőre. Januártól az új építésű ingatlanok értékesítési áfája 27 százalékról öt százalékra csökken, azok, akik családi otthonteremtési kedvezménnyel vásárolnak ingatlant, az ötszázalékos áfát is visszaigényelhetik, a csokkal vásárolt új vagy használt ingatlanok pedig illetékmentesek lesznek.

Kapcsolódó írásaink