Gazdaság

A saját lakás nagyobb biztonságot is jelent

Ha hiányzik a kezdőtőke, akkor jellemzően a munkába állás után gyűjtögetés kezdődik, amely az önrész elérésekor elegendő lehet egy jelzálogos ingatlan megvásárlásához

Világviszonylatban is kiemelkedően magas idehaza a saját tulajdonú ingatlanok aránya, és a kormányzati otthonteremtő politika is ezt igyekszik elősegíteni, mivel a saját otthon biztonsága növelheti a gyermekvállalási hajlandóságot.

A saját lakás nagyobb biztonságot is jelent
A kormányzat otthonteremtő programjai sokat segítenek a fiatal családoknak
Fotó: MH/Papajcsik Péter

Az Eurostat 2019-as adatai szerint Európában, de még világviszonylatban is kiemelkedően magas hazánkban a lakóingatlan tulajdonlásának  mutatója – hívta fel a figyelmet honlapján közzétett tanulmányában az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány. Hazánkat (91,7 százalék) csak Románia (95,8 százalék) előzi meg, és a lista első felében jellemzően transzformációs válságon átesett kelet-közép-európai országok találhatók. A tulajdonarányok ellen és mellett is szólnak érvek. Pásztor Szabolcs egyetemi tanár, az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány vezető kutatója lapunk kérdésére elmondta, abban az esetben, ha magas a saját tulajdonú ingatlanok aránya, mind az egyén, mind pedig a kormányzat kevesebbet költ egészségügyre, bűnmegelőzésre, rekreációra és a környezetszennyezés kárainak mérséklésére. A tanulmány emellett azt is megemlíti, hogy nagyobb a gyermekvállalási hajlandóság, és a kormányzat otthonteremtő programjai is ezt igyekeznek elősegíteni.

Amennyiben valaki nem vagy csak minimális önerővel rendelkezik, Pásztor Szabolcs azt mondta, a jelenlegi piaci jelzáloghitelek sajnos nem a legjobb feltételeket kínálják, ezen igyekszik segíteni a kormányzat. Nagy problémának nevezte, hogy a húszéves jelzáloghitel esetében a kezdeti jövedelemarányos törlesztőrészlet nagyon magas, míg a futamidő vége felé szerényebb. Hozzátette, ha teljesen hiányzik a kezdőtőke, akkor a munkába állás után jellemzően gyűjtögetés kezdődik, amely az önrész elérésekor elegendő lehet egy jelzáloghiteles ingatlan megvásárlásához. Könnyítő intézkedés, hogy a csokot a gyermeket nevelő egyedülállók és élettársak is felvehetik, a lakásáfa-csökkentés az egyedülállókra is érvényes.

Ezen felül a jegybank kamatmentes lakáshitel bevezetését is tervezi, de erről részleteket még nem tudni. Ezeken kívül megemlíthető még a fiatalok illetékkedvezménye is. Az albérletarányokra visszatérve a vezető kutató elmondta még, a skandináv országokban jó példák vannak a hosszú távú bérlésre. Kelet-Közép-Európában azonban sokak számára szinte kizárólagos megtakarítási forma az ingatlan, emiatt is igyekszik mindenki saját lakást vásárolni. Emiatt a szakember nem gondolja, hogy rövid távon megváltozna az ingatlantulajdonlással kapcsolatos hozzáállásunk, és a gazdaságkutató összegzése szerint az egész visegrádi régió kiemelten fontosnak tartja a saját ingatlan birtoklását.

Kapcsolódó írásaink