Gazdaság

Albérletbe rövid távon adhatók ki szállodai szobák

A mosási, főzési lehetőség hiánya miatt a bérlőknek átmenetileg éri meg ez a megoldás

Csak rövid távon jelenthet segítséget a szállodaszobák albérleti célú kiadása, hosszabb távon a bérlők igényeit sem elégítik ki. Az albérletszerű kiadás mellett már nyáron megjelentek az irodai használatra átalakított szállodai szobák, amelyek akár az otthoni munkavégzés kiváltásaként is funkcionálhatnak.

Albérletbe rövid távon adhatók ki szállodai szobák
Akár a home office kiváltására is alkalmasak lehetnek a hotelek
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Elsősorban Budapesten jön szóba szállodaszobák albérletcélú hasznosítása. A fővárosban óriási a kihívás a külföldi vendégkör megszűnésével, hiszen az elmúlt években jellemzően a hotelvendégek több mint kilencven százaléka külföldről érkezett – nyilatkozta lapunknak Belán Miklós, az Everguest turisztikai cég alapítója, szállodaigazgató. Kifejtette, a méretet tekintve minden számításba jöhet, minden érintett budapesti szálloda új megoldásokkal próbálkozik. A szoba mérete és felszereltsége meghatározóbb szempont, egy ingázó vállalkozó számára például tökéletes megoldás lehet egy kisebb méretű szoba, míg ha valaki gyerekkel keres lakhatást, már előtérbe kerülnek a több légterű, jobb esetben konyhával felszerelt szobák.

A kondíciókat tekintve jellemzően egy hónap a minimum bérlési idő, viszont három hónapnál hosszabbra nem mernek elköteleződni a hotelek. Ahhoz, hogy vidéken is meghatározó trendként induljon el a szállodai szobák albérletszerű értékesítése, a vírushelyzet drasztikus súlyosbodása és elhúzódása szükséges – vélekedett Belán Miklós. Azok a térségek ugyanis, ahol meghatározó volt a külföldi vendégkör (például Hévíz, Sárvár, Hajdúszoboszló, Gyula), most kénytelenek átállni a belföldi vendégkör megszólítására – tette hozzá. Rámutatott arra is, hogy a szállodai szobák albérletszerű kiadása ugyanakkor nem jelent megoldást a kieső vendégforgalom pótlására, ugyanis ezek alapvetően nem hosszú távú lakhatásra készültek, így az sem észszerű, ha egy hotel teljesen erre alakítja át az üzleti modelljét. Az albérletszerű kiadás mellett viszont már nyáron megjelentek az irodai használatra átalakított szállodai szobák, amelyek akár a home office kiváltásaként is funkcionálhatnak.

Belán Miklós ezzel együtt úgy véli, főként Budapest esetében fontos volna most állami, helyi és üzleti szinten is alkalmazkodni a kialakult helyzethez és megpróbálni megszólítani a belföldi vendégkört. Erre azonban a szállodák önállóan nem képesek, fontos, hogy országos kommunikációs kampányok és vonzó élménycsomagok kialakításával tehessék mindezt. Ha albérlet­pia­-ci vonatkozásban vizsgáljuk, Belán Miklós szerint elmondható, a külföldi kereslet hiányának pozitívuma, hogy a magyarok elérhetőbb áron bérelhetnek lakásokat a fővárosban. További szempont az új építésű ingatlanok általános forgalmi adójának csökkentése, ami ugyancsak kínálati bővülést eredményez szerinte.

Benedikt Károly, a Duna House marketing és elemzési vezetője lapunk megkeresésére azt válaszolta, már érzékelhető, hogy új szereplők léptek a piacra. Ilyenek, az eddig csak turisták által használt szállodák, amelyek most átmeneti jelleggel adják ki a szállodaszobáikat általában takarítási szolgáltatással és esetlegesen reggelizési lehetőséggel. Bár egyeseknek nagyon kedvezőnek tűnhet a lehetőség, a szakemberek néhány dologra felhívták a figyelmet. A szállodai szobák funkciójukból adódóan bár kényelmesek, modernek, de legtöbbnek  nincs konyhája, mosógépje, a bérlőnek ezért pluszköltségekkel, illetve ezek hiányával kell számolnia. A tipikus bérlői kör hazánkban, legyen akár diák, akár munkavállaló, általában magának főz ebédet, vacsorát – mutatott rá Benedikt Károly.

Felhívta a figyelmet arra is, a hiány­zó funkciók mellett a kiszámíthatóság is hiányzik ezekből a konstrukciókból, hiszen a turisták újbóli megjelenésével ezek a szállodák gyorsan visszatérnek eredeti profiljukhoz. Aki csak egyéves időtartamra tervez, annak már megérheti most rögzíteni egy kedvezőbb árú albérletet, mint egy húsz száza­lékkal olcsóbb szállodai szobában reménykedni hónapról hónapra. Átlagosan a piacon hetven-nyolcvanezer forint környékén hirdetnek szállodai szobákat, a belvárosban garzonlakást akár már százezer forint könyékén is bérelhetünk havonta. Az ingatlanközvetítői várakozás szerint is átmeneti a mostani jelenség, jelentősen nem is alakítja át az albérletpiacot, és az árakat sem befolyásolja érdemben. 

Kapcsolódó írásaink