Gazdaság

Nálunk a legkedvezőbbek a moratórium feltételei

A lakossági ügyfelekkel a bank egyeztet, a vállalkozások közül pedig csak a pénzügyi nehézséggel küzdők élhetnek a halasztás lehetőségével

A magyarországi intézkedésekhez hasonlóan a régió más országaiban is hasonló intézkedések születtek, a hazai hiteltörlesztési moratórium azonban messze a legkedvezőbb a régióban – állapította meg tanulmányában az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány.

Nálunk a legkedvezőbbek a moratórium feltételei
A cégeknél leginkább a kis- és mikrovállalatok éltek a lehetőséggel
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Októberre már jól láthatóvá vált, hogy a magyar állami moratórium egy, a lehető leggyorsabb reagálás érdekében jó időben meghozott, nélkülözhetetlen lépés volt a banki ügyfelek védelmében. Az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány összesítéséből kiderült, moratóriu­mot mintegy 1,6 millió lakossági és hatvanezer vállalati ügyfél vette igénybe 2020 júniusában. A háztartások nagyobb arányban éltek a moratóriummal a magasabb kamattal rendelkező, általában rövidebb futamidejű, fedezetlen fogyasztási hitelek esetén. A vállalati szegmensben pedig inkább a kis- és mikrovállalatok vették igénybe – emlékeztetett a gazdaságkutató.

Noha a magyarországi intézkedésekhez hasonlóan a régió más országaiban is hasonló intézkedések születtek, a hazai hiteltörlesztési moratórium messze a legkedvezőbb. Ausztriában, Szlovákiában, Horvátországban, Szerbiában és Romániában a moratórium egyaránt vonatkozik a tőkére és a kamatra, Csehországban azonban csak a tőkére. Pásztor Szabolcs egyetemi oktató, az Oeconomus vezető kutatója lapunk kérdésére kifejtette, moratóriumot vezettek még be Boszniá­ban, Törökországban, Montenegróban is. Rámutatott, egészen sok uniós országban is bevezették az intézkedést, a hazai azonban kifejezetten komplex és célzott. Más országok esetében kimondottan sok a kivétel, feltétel. Kiemelte, Ausztriában lehetséges a hosszabbítás. Ez jellemzően három hónap. Lényeges azonban, hogy a jogszabály alkotója 2021. március 31-e után a törlesztések szüneteltetéséről már nem rendelkezik. Belgiumban december 31-ig lehet moratóriumot kérni abban az esetben, ha az adós bizonyítani tudja a jövedelmének csökkenését. Csehországban maximum hat hónap a moratórium. Horvátországban például nem automatikus a moratórium, a bankok önkéntes alapon nyújthatják. Az European Banking Association összevetésében külön nem szerepel a hitelállományokra való utalás.

Ismert, az Országgyűlés idehaza megszavazta a törlesztési morató­rium meghosszabbítását. A gyermeket várók és nevelők, a munkanélküliek, a közfoglalkoztatottak és a nyugdíjasok kaphatnak újabb hat hónap haladékot. A vállalkozások közül pedig csak a pénzügyi nehézséggel küzdők élhetnek a moratórium lehetőségével, nekik azonban ezt külön kell kérvényezni, a lakossági ügyfelekkel a bank egyeztet. A hosszabbításból kimaradókra a jövő év közepéig, június 30-ig hitelfelmondási tilalom vonatkozik.
 

Hiteltörlesztési moratórium Magyarországon és a régióban

Kapcsolódó írásaink