Gazdaság

A csok bővítése jót tesz az ingatlanpiacnak

A háztartások egy része megvárja a részletszabályok megjelenését, és ezután dönt a lehetséges hitelfelvételről

Élénkíthetik a lakáspiacot, ezen keresztül pedig a lakáshitelezést az állami lakásprogramban megjelent új elemek. Mindez a konstrukció népszerűségét is tovább növelheti.

Januártól teljes illetékmentesség jár azoknak, akik családi otthonteremtési kedvezménnyel (csok) vásárolnak új vagy használt ingatlant – emlékeztettek lapunknak küldött válaszukban a Money.hu pénzügyi portál szakértői. Rámutattak, a jegybank adatai szerint egyébként is az államilag támogatott lakáshitelek tartják a stagnálás közelében a piacot. Az év első nyolc hónapjában ugyanis 596,7 milliárd forint értékben kötöttek új lakáshitel-szerződést a bankok, ami egyszázalékos csökkenést jelent az egy évvel korábbi szinthez képest. Azonban az állami támogatású lakáshiteleknél idén látható kiugró, 59 százalékos bővülésben szerepet kap a bázishatás is. Ha az idei augusztusi adatokat nézzük, akkor az látszik, hogy a támogatott lakáshitelek összege öt százalékkal 10,1 milliárd forintra csökkent éves szinten.

Felhívták a figyelmet ugyanakkor, hogy a bizonytalan járvány- és gazdasági helyzet miatt a járvány előtt még hitelfelvételt tervező háztartások egy része elhalaszthatja a nagyobb beruházásait, például a hitelből történő lakásvásárlást, lakásfelújítást.

A háztartások egy része pedig az elmúlt hetekben bejelentett, újabb állami támogatásokkal kapcsolatos információk miatt várhat a hitelfelvétellel. A részletszabályozások megjelenése után azonban az állami lakásprogramban megjelent új elemek – például az illetékmentesség, a lakásépítési áfa öt százalékra történő csökkentése, valamint az államilag támogatott lakásfelújítások – élénkíthetik lakáspiacot, ezen keresztül pedig a lakáshitelezést. Így pedig egy újabb vonzerő lehet azoknak, akik a csok felvételét fontolgatják.

Ami az adminisztrációt illeti, a szakértők elmondták, a vagyonszerzési illetéket a Nemzeti Adó- és Vámhivatal állapítja meg, a NAV felé benyújtandó dokumentumokkal pedig az adásvételi szerződést készítő ügyvéd foglalkozik. Ebben az adásvételi szerződésben azt is tételesen rögzítik, hogy milyen állami támogatásokat igényel a vásárló.

Az Otthon Centrum szakértői szerint a nemrég bejelentett illetékmentességnek a vevők oldaláról nézve lehet ingatlanpiaci ösztönző hatása, hiszen egy harmincmilliós lakás esetében akár 1,2 millió forintot is megspórolhatnak a vásárlók. A csok adta lehetőségek mellett ez a kedvezmény is ösztönzőleg hathat azokra, akik lakásvásárlásban gondolkodnak. Eladók esetében azonban nincs jelentősége a vevőket érintő illetékmentességnek. Az a szakértők szerint elképzelhető, hogy az alku mértéke a csok-kal vásárolt ingatlanok esetében csökken, azonban ez a hatás rövid távon semmiképpen nem hoz áremelkedést. Az előbb említettek szerint a közvetítők esetében sem jelentkezik többletadminisztráció, mivel az igénybe vett kedvezményeket az ügyvéd tünteti fel az adásvételi szerződésben, a vásárlói kedv növekedése viszont a megbízások növekedését is elhozhatja.

Kapcsolódó írásaink