Gazdaság

Csökkent tavalyhoz képest a használt lakások ára

Bizonytalanságot okozott a járvány

A használt lakások 6,3 százalékkal lettek olcsóbbak az idei második negyedévben a tavalyi azonos időszakhoz képest, erre öt éve nem volt példa – közölte az Ingatlan.com.

Kutatásukból kiderült, hogy az éves csökkenés oka elsősorban a lakáspiacon is bizonytalanságot okozó koronavírus-járvány. Március közepétől április végéig a kereslet tíz–negyven százalékkal esett vissza éves szinten, a feladott hirdetések száma pedig tíz–harminc százalékkal csökkent azokban a hetekben az Ingatlan.com adatai szerint. Ebben az időszakban volt érvényben a kijárási korlátozás, így kénytelenek voltak engedni az árból azok, akiknek muszáj volt eladniuk az ingatlanukat – mutatott rá Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. Hozzátette: még kérdés, mennyire lesz tartós az árcsökkenés, de újabb erőteljes drágulásra egyelőre nem lehet számítani. A használt lakások az éves árcsökkenés ellenére a 2015-ös szinthez képest hatvan százalékkal voltak drágábbak az idei második negyedévben, az előző negyedévhez képest nyolcszázalékos volt a csökkenés. Október első három hetében a lakások kínálata nyolc százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest, a használt lakások iránti kereslet pedig tizenkilenc százalékkal mérséklődött.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom