Gazdaság

Az államilag támogatott hitelek pörgetik a piacot

A személyi kölcsönök számának csökkenése a háztartások óvatosságára utal, a járvány előtt még hitelfelvételt tervezők egy része elhalaszthatja a nagyobb beruházásait

Amíg a piaci alapú konstrukciók iránt érezhetően csökkent a kereslet, az államilag támogatott hiteleket jóval többen keresték, mint tavaly – derül ki a Money.hu lapunknak küldött válaszaiból.

Az államilag támogatott hitelek pörgetik a piacot
Bővült a jogosultak köre, ami még népszerűbbé tette a csokot
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

A lakossági hitelpiacon vegyes kép alakult ki, amelyre a járvány és a gazdasági bizonytalanság is hatással van.
Az év első nyolc hónapjában új lakáshitelekből 596,7 milliárd forintnyi fogyott, ez mindössze egy százalékkal marad el az egy évvel korábbitól, és a mostani gazdasági környezetben kedvezőnek mondható – válaszolták lapunk megkeresésére a Money.hu pénzügyi portál szakértői. Kifejtették, a piaci alapú lakáshiteleknél hétszázalékos csökkenés volt, míg az államilag támogatott konstrukciók iránti kereslet jelentősen nőtt az egy évvel korábbi adatokhoz képest.

A részletes, lapunkkal ismertetett adatokból az is látszik, hogy az államilag támogatott lakáshitelek tartják a stagnálás közelében a piacot. Az államilag támogatott lakáshitelek összege az év első nyolc hónapjában ugyanis megközelítette a 98 milliárd forintot, ami 59 százalékos emelkedésnek felel meg éves szinten – mutat rá a szakértői válasz, hozzátéve, hogy ebben szerepet kap a bázishatás is. Eszerint tavaly júliusban bővült a támogatott hitelre jogosultak köre: a kétgyermekes családok is igényelhetik használt lakás megvásárlására a maximum tízmillió forintos lakáshitelt, ez pedig jelentősen megdobta az új szerződések összegét. Ezért érdemes összevetni csak az idei augusztusi adatokat is az egy évvel korábbival, amelyből kiderül, a támogatott lakáshitelek összege öt százalékkal, 10,1 milliárd forintra csökkent. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma adatai szerint a családi otthonteremtési kedvezményt (csok) bevezetése, 2015 júliusa óta a 2020 júliusáig eltelt öt év alatt 148 ezer család vette igénybe 466 milliárd forint összegben, vagyis egy család átlagosan mintegy 3,2 millió forint támogatásban részesült – emlékeztetnek válaszukban a szakértők.

A lakáshiteleknél idén látható minimális visszaeséshez képest a személyi kölcsönöknél már jóval látványosabb hanyatlás tapasztalható a portál szakértői szerint. Az első nyolc hónapban 234,9 milliárd forint összegben kötöttek személyikölcsön-szerződést a bankok, ez 38 százalékos visszaesést jelent az előző év első nyolc hónapjához képest. A személyi kölcsönök volumenének csökkenése a háztartások óvatosságára utal, ugyanis a bizonytalan járvány- és gazdasági helyzet miatt a pandémia előtt még hitelfelvételt tervező háztartások egy része elhalaszthatja a nagyobb beruházásait, legyen szó hitelből történő lakásfelújításról, autóvásárlásról vagy nagyobb háztartási gép cseréjéről.

Lapunk kérdésére elmondták még, a januártól elérhető, fogyasztóbarát személyi kölcsönök megjelenésével átláthatóbbá válhat a piac, és szűkebb sávba kerülhetnek a kamatok és a teljes hiteldíjmutatók. Azt is fontos tudni, hogy már most több olyan személyikölcsön-konstrukció van a banki kínálatban, amelyek teljesítik a legtöbb feltételt. Ettől függetlenül a minősítés bevezetése még áttekinthetőbbé teheti majd a kínálatot. A minősített fogyasztóbarát személyi kölcsönök piacra gyakorolt hatásában nagy szerepe lehet majd a járványügyi helyzet alakulásának is. A járvány lecsengése és a gazdasági bővülés beindulása után várhatóan újra emelkedésnek indulhatnak a személyikölcsön-igénylések is.

Kapcsolódó írásaink