Gazdaság

Magyar üzletemberek visszavásárolnák a budapesti repteret

Egybehangzó sajtóértesülések szerint magyar üzletemberek megvásárolhatják a Budapest Airportot, amit még a Gyurcsány-kormány adott el külföldi befektetőknek. A konzorciumban benne van a MOL és az Indotek csoport tulajdonosa, Jellinek Dániel is.

Magyar üzletemberek visszavásárolnák a budapesti repteret
A Budapest Airport három jelenlegi tulajdonosa a szingapúri állami befektetési alap, a GIC, egy kanadai nyugdíjalap és az AviAlliance, egy reptereket működtető, szintén kanadai cég
Fotó: MH

A Bloomberg az előzetes tárgyalásokhoz közel álló forrásokra hivatkozva azt írta, hogy egy magyarokból álló konzorcium ajánlatot tett a budapesti reptérre.

Az Origo cikke szerint a konzorcium tagja a Mol mellett Jellinek Dániel, az ingatlanbefektetésekkel foglalkozó Indotek Csoport alapítója, és Magyarország egyik leggazdagabb üzletembere.

A Budapest Airport három jelenlegi tulajdonosa a szingapúri állami befektetési alap, a GIC, egy kanadai nyugdíjalap és az AviAlliance, egy reptereket működtető, szintén kanadai cég.

A koronavírus-válság miatt a repterek nehéz helyzetben vannak, ezért is lehet nagyobb az esély az üzletre, annak ellenére, hogy eddig a külföldi tulajdonosok azt mondták, meg akarják tartani a befektetést.

A járvány kitörése előtt 3 milliárd euróra becsülték a Budapest Airport értékét.

A Budapest Airportot 2005-ben privatizálta a Gyurcsány-kormány, a visszavétele beleillene az Orbán-kormány és a megerősödött magyar tőke törekvésébe a nemzeti vagyon magyar kézbe kerülésére.  

A kormány idén már 90 százalékos részesedést vásárolt a sármelléki reptérben. A Bloombergnek nem kommentálták az értesülést, az Indexnek Jellinek Dániel megerősítette, hogy tagjai a konzorciumnak