Gazdaság

Stagnálnak az albérletárak

A családosok körében amúgy is népszerű nagyvárosi agglomerációknak lökést adotta koronavírus-járvány első hulláma, a fiatalok ugyanakkor szívesebben választják a várost

A második hullám egyelőre nem csökkenti tovább az albérletárakat. Az Airbnb-lakások albérletpiacra kerülésével sok igényesen berendezett és gépesített lakás érhető el, vásárlás esetében pedig a kertes házak és az agglomeráció került előtérbe.

Stagnálnak az albérletárak
Az Airbnb-lakások piacra kerülésével sok igényes otthon érhető el
Fotó: MH/Papajcsik Péter

A koronavírus-járvány első hullámakor öt-tíz százalékkal csökkentek az albérletárak, tégla és panel egyaránt. Ez a második hullám során nem változott, egyelőre nem tapasztalunk további csökkenést – válaszolta lapunk megkeresésére az Otthon Centrum. Kitértek rá, hogy jellemzően a belvárosban volt jelentősebb visszaesés. Budapesten a kedveltebb kerületekben 3000–3500 forintos fajlagos négyzetméterár jellemző, míg a paneleknél ez az ár 3000 forint körüli. A kevésbé népszerű (külső) kerületekben jellemzően 2500–3000 forintot kérnek négyzetméterenként.

Vidéken az egyetemi várásokban viszont csak alig öt százalékkal estek vissza az árak. Négyzetméterenként 1500–2000 forintot kérnek, és itt panel és tégla között a szakértők nem tapasztaltak számottevő különbséget.

Az elmúlt évekhez hasonlóan nagyon változó az, hogy ki mekkora és milyen felszereltségű lakást vagy házat keres. Ezt leginkább a bérlő éppen aktuális élethelyzete, valamint anyagi lehetőségei határozzák meg – mutat rá a szakértői válasz. Az Airbnb-lakások albérletpiacra kerülésével sok igényesen berendezett és gépesített lakás érhető el jelenleg.

Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője lapunknak azt írta, a frissen meghirdetett kiadó lakások kínálata nagyobb, mint tavaly ilyenkor. A bővebb kínálat főként Budapesten tudta lenyomni az albérletárakat, most átlagosan 145 ezer forintot kérnek egy kiadó lakásért vagy házért Budapesten, míg március elején még 165–170 ezer forint volt a havi átlagos bérleti díj a fővárosban. A digitális oktatás az egyetemeken és főiskolákon tavasszal hozzájárult a kereslet és a bérleti díjak csökkenéséhez, de Budapesten leginkább a külföldi turisták elmaradása nyomja rá a bélyegét a rövid távra kiadó lakások piacára. Ezeknek a lakásoknak a tulajdonosai ugyanis inkább hosszabb távra adják bérbe az ingatlanjaikat, illetve ismét megjelentek hotelek és szállodai szobák is az albérletkínálatban. Ami a kereslet szintjét stabilan tartja, az a megnövekedett kínálat és a csökkenő bérleti díjak. Ennek az az oka, hogy azok a bérlők, akik a bérbeadókkal nem tudnak alacsonyabb bérleti díjban megállapodni, inkább olcsóbb, szebb vagy jobb lakásba költöznek. Azok a bérlők, akik már saját bútorokkal és eszközökkel érkeznek, általában hosszabb időszakra állapodnak meg a tulajdonossal. A diákok jelentős része viszont a bútorozott és mindennel felszerelt ingatlanokat keresi. Az elmúlt két hónapban ők voltak aktívabbak a piacon.

Vételi szándékra vonatkozó általános keresési trendet ugyanakkor nehéz meghatározni. Az Otthon Centrum válaszaiból az derült ki, hogy a családi házak iránti kereslet visszaesése mintegy három százalékkal kisebb volt, mint a lakások esetében tapasztalt. Mindez a szakértői válasz szerint nem meglepő, hiszen családosok körében amúgy is népszerű nagyvárosi agglomerációknak csak lökést adott a koronavírus-járvány. Sokan döntenek most az agglomerációba való költözés mellett, különösen a vasútvonalak mentén fekvő települések népszerűek. Ugyanakkor a fiatalok, egyetemisták szívesebben választják a várost. Jellemző trend, hogy a drága ingatlanok iránti kereslet nagyobb mértékben esett.

Balogh László a vásárlások kapcsán azt mondta, az elmúlt 3-4 év áremelkedése miatt egyre inkább felértékelődnek az állami támogatások és államilag támogatott konstrukciók. A babaváró hitelt felvevők jelentős része például lakásvásárlásra fordítja az összeget. Az Ingatlan.com-on eladó lakásokra és házakra érkező érdeklődések háromnegyede idén 46 millió forintnál olcsóbb ingatlanokra érkezett, míg 2019-ben 43 millió forint volt ez az érték országos szinten.

Kapcsolódó írásaink