Gazdaság
Jó minőségű szőlőre számítanak Szekszárdon
Javában zajlik a szüret
Bősz Adrián, a 2400 hektáros borvidék elnöke elmondta: a fehér szőlők szedése befejeződött, jellemzően a rozéborok alapanyagául szolgáló szőlőket szüretelik, és megkezdődött a vörösbornak szánt szőlők szedése is. A kékfrankos szürete általában most kezdődik, októberben a cabernet-fajtákkal folytatódik a betakarítás. Mészáros Pál, a 120 hektáros ültetvényen gazdálkodó Mészáros Borház Kft. tulajdonosa jó minőségű, közepes mennyiségű – hektáronként 60–70 mázsás – termésről számolt be, a kadarkát például 20-as mustfokkal szüretelték. Rappai József, a 65 hektáron szőlőt termesztő Schieber Pincészet borásza elmondta, hogy eddig sauvignon blanc-t, chardonnay, kékfrankost szüreteltek, utóbbit 22-es, 23-as mustfokkal; megemlítette, hogy egy új merlot-ültetvényről szintén 23-as mustfokú szőlőt szedtek le.