Gazdaság

Jó minőségű szőlőre számítanak Szekszárdon

Javában zajlik a szüret

Kiváló minőségű, ám kisebb mennyiségű szőlőt várnak a szekszárdi borvidéken. Az MTI által megkérdezett borászok arról számoltak be, hogy szinte kivétel nélkül magas cukortartalommal szüretelik a szőlőt.

Bősz Adrián, a 2400 hektáros borvidék elnöke elmondta: a fehér szőlők szedése befejeződött, jellemzően a rozéborok alapanyagául szolgáló szőlőket szüretelik, és megkezdődött a vörösbornak szánt szőlők szedése is. A kékfrankos szürete általában most kezdődik, októberben a cabernet-fajtákkal folytatódik a betakarítás. Mészáros Pál, a 120 hektáros ültetvényen gazdálkodó Mészáros Borház Kft. tulajdonosa jó minőségű, közepes mennyiségű – hektáronként 60–70 mázsás – termésről számolt be, a  kadarkát például 20-as mustfokkal szüretelték. Rappai József, a 65 hektáron szőlőt termesztő Schieber Pincészet borásza elmondta, hogy eddig sauvignon blanc-t, chardonnay, kékfrankost szüreteltek, utóbbit 22-es, 23-as mustfokkal; megemlítette, hogy egy új merlot-ültetvényről szintén 23-as mustfokú szőlőt szedtek le.

Kapcsolódó írásaink

Magyar termékekkel a mezőgazdaságért

ĀMeg kell becsülni a magyar agráriumot, élelmiszeripart és annak valamennyi dolgozóját azzal is, hogy hazait vásárolunk és fogyasztunk – mondta lapunknak Győrffy Balázs