Gazdaság

Összefogás az üzleti turizmusban

A koronavírus idén lenullázta az üzleti célú utazásokat és rendezvényeket, leginkább Budapesten. Ezért szakmai összefogásra volt szükség.

Összefogás az üzleti turizmusban
A belföldi vendégforgalom júniusban kezdődött dinamikus növekedése a nyár második hónapjában is folytatódott
Fotó: MH

Az üzleti céllal Magyarországra érkező vendégek számának növelésére és az üzleti rendezvények biztonságos protokolljának kialakítására összefogtak a rendezvényiparban működő szakmai szervezetek – közölte a Budapest Convention Bureau tegnap a távirati irodával. A közleményben kiemelték, hogy a látványos növekedést hozó 2019-es év után idén a koronavírus gyakorlatilag lenullázta az üzleti célú utazásokat és rendezvényeket Magyarországon, főleg Budapesten. A fontosabb szakmai szervezetek ezért a Budapest Convention Bureau és a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ támogatásával szeptember 10-én Power of Live Events elnevezéssel programsorozatot tartanak és kampányt indítanak, hogy megmutassák: a szakma felkészült és képes akár ötszáz résztvevőnél nagyobb üzleti rendezvényeket is biztonságosan, a járványügyi szabályoknak megfelelően lebonyolítani. A közleményben hivatkoznak a Budapest Convention Bureau 2019-es felmérésének adataira, amely szerint tavaly 1867 nemzetközi konferenciát rendeztek Magyarországon, a nemzetközi résztvevők száma csaknem 45 százalékos emelkedéssel, 321 124-re nőtt.

A kampány megvalósításában az ötletgazdák, a Special Effects International, a Visual Europe Group és a Bo-Live Branding Agency mellett több iparági szereplő, a Magyarországi Rendezvényszervezők Szövetsége, a Magyar Beutaztatók Szövetsége, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége és a Magyar Utazási Irodák Szövetsége is részt vesz – írják a közleményben.

Ide tartozik, hogy a Központi Statisztikai Hivatal tegnapi beszámolója szerint júliusban a kereskedelmi szálláshelyeken a belföldi vendégek által eltöltött vendégéjszakák száma 18,1 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest, a külföldi vendégek által eltöltött éjszakáké 74,9 százalékkal esett vissza a koronavírus-járvány hatására. Az eltöltött összes vendégéjszaka 42,3 százalékkal kevesebb volt, mint tavaly júliusban. Ugyanakkor a korlátozások május végi feloldását követően a belföldi vendégforgalom júniusban kezdődött dinamikus növekedése júliusban is folytatódott, a vendégéjszakák száma a háromszorosára nőtt az előző hónaphoz viszonyítva, 672 ezerről 2,108 millióra, ami tavaly augusztus óta a legmagasabb szám. Az összes vendégéjszaka 82 százalékát a belföldi vendégek töltötték el.

Kapcsolódó írásaink

Óvatos újraindulás

ĀHétindító. A járvány miatti korlátozások május végi feloldásának köszönhetően június–július folyamán több mint négyszeresére nőtt a belföldi turizmus az ötödik hónaphoz képest