Gazdaság

Drónokkal a járvány ellen

Hangosbemondóval felszerelt drónokkal igyekeztek tájékoztatni az aktuális helyzetről és figyelmeztetni az embereket a karantén betartására Kínában

Kínában, a dróntechnológia fellegvárában kezdték el kifejezetten járványvédelmi feladatokra alkalmazni a drónokat, de erre már hazánkban is volt példa – nyilatkozta lapunknak Körömi János, a Clue Drone ipari drónokat forgalmazó cég tulajdonosa. Beszélt arról is, hogy „ideális esetben” is nagy haszna van a technológiának, például egy felázott mezőgazdasági területet akkor is le lehet fentről permetezni, ha traktorral elakadnánk.

Drónokkal a járvány ellen
„Kínában már évtizedes tapasztalat van a drónokkal történő permetezésben”
Fotó: MH

– Mennyire viselte meg a drón­piacot a koronavírus-járvány?

– A drónok piacát, úgy vélem, néhol még fel is pezsdítette a járvány, mivel természetükből adódóan lehetőséget biztosítanak arra, hogy közvetlen emberi jelenlét nélkül, a távolból is lássunk dolgokat, vagy akár bizonyos feladatokat elvégezzünk. Kínában, a dróntechnológia fellegvárában kezdték el kifejezetten járványvédelmi feladatokra alkalmazni a drónokat – a lakosságot hangosbemondóval szerelt drónokkal igyekeztek tájékoztatni az aktuális helyzetről és figyelmeztetni az embereket a karantén betartására. Emellett egy ezer TTA ipari permeteződrónból álló flotta dolgozott, fertőtlenítőanyagot szórva a veszélyeztetett falvakban. Ez utóbbi felhasználást egyébként Magyarországon is több település alkalmazta a tavaszi időszakban.

– Mire lehet még használni ezeket az eszközöket?

– Ugyan Magyarországon ez egy viszonylag új és jelenleg szabályozatlan terület, Kínában már évtizedes hagyománya van a drónos permetezésnek, sőt több környékbeli országban is gyorsan terjed ez a fajta felhasználás. Ebben az időszakban az, hogy a felázott talaj miatt képtelenek traktorral bemenni a földekre és elvégezni a növényvédelmi munkát, napi szinten okoz sokmilliós károkat a magyar gazdáknak is. Ez egy drón számára nem jelent gondot, így azt látjuk, hogy óriási igény van erre a technológiára.

– Az ön cége mezőgazdasági permeteződrónokkal is foglalkozik. Tapasztalható volt visszaesés a megrendelésekben, vagy ezekre továbbra is szükség volt?

– Egyértelműen jelentős igény mutatkozik a drónos permetezés iránt a gazdák részéről, és a tapasztalatok alapján nagyon jó eredményeket regisztrálhattunk régiónkban. Cégünk főleg a közép- és kelet európai agrárcélú felhasználásra lát rá. Egy permeteződrón nagyon rövid időn belül megtérülő befektetést jelenthet, mivel amellett, hogy időt, vizet, energiát spórol, környezetbarát működést és kiváló eredményeket biztosít a gazdák számára. A technológia persze folyamatosan fejlődik, és tudomásunk szerint rövidesen érkeznek a kifejezetten drónos alkalmazásra szánt permetezőszerek is, így a következő években mind több és több ilyen eszközt látunk majd a földek fölött dolgozni.

Kapcsolódó írásaink

Már drónokkal is ellenőrzik az osztrák–magyar határt

ĀÚj lendületet kíván adni a közös uniós menekültügyi politikáról szóló tárgyalásoknak az olasz és a francia kormány, ezért a két ország vezetése úgy döntött, szorosan együttműködik, hogy sikerüljön előrelépést elérni a kérdésben