Gazdaság

Népszerűek lettek a nyaralóhajók

Fellendülőben a Tisza és a Bodrog turizmusa

A Nyaralóhajózás program már kereskedelmi szálláshely-szolgáltatásként működik, és ősztől Szép-kártyával is igénybe vehető.

Sikerrel indult júliusban a Mahart nyaralóhajózási programja, jelentős az érdeklődés, a hajók kihasználtsága augusztusban hatvankét százalékos – közölte Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos tegnap Budapesten.
A távirati iroda beszámolója szerint elmondta, hogy mind a húsz nyaralóhajót üzembe helyezték, és a program hozzájárul a Tisza-tó, a Felső-Tisza és a Bodrog turizmusának fellendítéséhez a következő években. Döntően magyar vendégek veszik igénybe a szolgáltatást, a külföldi vendégek aránya tízszázalékos.

A kormány döntésének megfelelően a Nyaralóhajózás program már kereskedelmi szálláshely-szolgáltatásként működik, a tervek szerint ősztől Szép-kártyával is tudnak fizetni a vendégek – tette hozzá Révész Máriusz, és megjegyezte, hogy a kormány mindezzel jelentős lendületet adott a térség turisztikai fejlődésének. Ahogy azzal is, hogy a csütörtökön megjelent rendelet szerint a kiskörei raftingpálya tervezésére vonatkozó elképzeléseket jóváhagyták, így ott akár olimpiai verseny lebonyolítására is alkalmas pályát lehet kiépíteni.

A kajak-kenu szövetséggel együttműködésben komoly vízitúramegállóhely-fejlesztések is vannak a térségben, így látható, hogy a Tisza-tó és a térsége fellendülésre van ítélve - fogalmazott.

Kárándi Zoltán, a Mahart Nyara­lóhajózás Program igazgatója elmondta, a projekt elindításában az önkormányzatok, a vízügy, a közlekedési hatóság, a vízi rendészet, valamint a vízimentők is részt vettek. A kormány 2017 végén kormányhatározatban döntött az Európa-szerte népszerű nyaralóhajózás meghonosításáról, amire 4,6 milliárd forintot biztosítottak, az építkezés 2019-ben indult, a húsz nyaralóhajóból 18-at kiadtak a napokban.

Fontos szerep jut az ökoturisztikának


Egyre nagyobb az igény a természetvédelmi területek megismerésére Magyarországon: egy kutatás szerint az emberek 75 százaléka aktív kikapcsolódásra vágyik, mert érdekli a természetjárás – közölte tegnap az Agrárminisztérium környezetügyért felelős államtitkára az M1-en. Rácz András ismertette: jelenleg hétszáz ökoturisztikai létesítményt – tanösvényt, erdei iskolát, tájházat, barlangot – tartanak nyilván, ahol évente 1,6 millió látogató fordul meg, és a környezeti nevelési programokban kétszázezer gyermek vesz részt.
(PGI)

Kapcsolódó írásaink

Hajózható lesz Győrnél is a Duna

ĀA torkolati műtárgy a megyeszékhely szempontjából kiemelt jelentőségű, mert üzembe helyezése után a városban az árvízvédelem erősebb lesz, és egységes a vízszint