Gazdaság

Újabb segítség a vállalkozásoknak

Az a cél, hogy a magyar pályázók az uniónál benyújtható pályázatok esetében is igazságos elbírálásban részesüljenek

A kormány a lehető legtöbb segítséget nyújtja a kis- és közepes vállalkozásoknak ahhoz, hogy minden pályázati feltételük adott legyen uniós forrásra. Brüsszel azonban többször különbözteti meg hátrányosan a kelet-közép-európai térség cégeit.

Újabb segítség a vállalkozásoknak
Schanda Tamás: Brüsszel hátrányosan különbözteti meg a térség cégeit
Fotó: MH/Purger Tamás

Újraindítja a kis- és közepes vállalkozásoknak (kkv) szóló mentorprogramjait az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) – a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) közreműködésével –, aminek keretében térítésmentesen kaphatnak gyakorlatorientált felkészítést a jelentkezők – jelentette be tegnap Schanda Tamás parlamenti és stratégiai államtitkár a Facebook-oldalán. Azt írta, a kormány a lehető legtöbb segítséget megadja a magyar vállalatoknak ahhoz, hogy sikerrel pályázzanak közvetlenül is uniós forrásra. Felhívta a figyelmet, hogy Brüsszelben gyakran éri hátrányos megkülönböztetés a közép-európai országokat vagy éppen a térségünk cégeit. „A közvetlenül az Európai Uniónál megpályázható innovációs célú forrásoknak például csak kevesebb mint öt százalékát hozhatták el a 2004 óta csatlakozott országok vállalatai, intézményei – pedig a lakosság aránya alapján ennek négyszerese lenne indokolt. A kormány célja egyértelmű: azt akarjuk, hogy a magyar pályázók a közvetlenül az uniónál benyújtható pályázatok esetében is tisztességes és igazságos elbánásban részesüljenek” – tette hozzá bejegyzésében.

Az ITM közleményében lapunkkal tudatta, az NKFIH kiemelten kezeli az uniós források elnyeréséhez szükséges tudásmegosztást, tudásgyarapítást, ezért a nemzetközi programokhoz kapcsolódó szolgáltatási portfóliójának keretében komoly szakmai tapasztalattal rendelkező mentorokat biztosít a hazai startupoknak, mikrocégeknek és a kkv-knak a sikeres uniós pályázáshoz. A hivatal mentorprogramjára jelenleg is folyamatosan lehet regisztrálni. A mentorprogramot az NKFI szolgáltatási portfóliójának részeként a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapból finanszírozzák.

Az EU Horizont 2020 keretprogramja keretében EIC Accelerator néven fut az az uniós pályázat, amelyen az innovatív kkv-k akár két és fél millió eurós támogatást nyerhetnek, hogy a prototípus fázisig eljutott fejlesztésekből a nem-zetközi piacon is értékesíthető, versenyképes terméket vagy szolgáltatást hozzanak létre. A nyertes pályázók a fejlesztéshez 0,5-2,5 millió eurós támogatást kapnak, illetve további befektetéshez is juthatnak a piacra lépéshez – jelezte a szaktárca.

Kapcsolódó írásaink