Gazdaság

Több mint 260 ezer ember munkahelyét mentette meg a kormány

A kormány intézkedéseinek köszönhetően több mint 260 ezer ember munkahelye maradhatott meg a koronavírus-járványban - mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára szerdán az M1 aktuális csatornán.

Több mint 260 ezer ember munkahelyét mentette meg a kormány
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán közölte, az április-júniusi három hónapos időszakban a munkanélküliek átlagos létszáma 214 ezer, a munkanélküliségi ráta 4,6 százalékos volt
Fotó: Pixabay

Bodó Sándor a legfrissebb munkanélküliségi adatokat elemezve elmondta, mintegy 100 ezer ember veszítette el a munkáját a koronavírus-járvány miatt, így a 4,5 milliót meghaladó foglakoztatás mintegy 4,4 millióra esett vissza Magyarországon. „Ezeket a nehézségeket nyilván nagyon nehezen élte meg a magyar gazdaság és nagyon komoly szakmai intézkedéseket kellett tennünk” - hangsúlyozta, hozzátéve, a munkahelyvédelmi bértámogatások 200 ezer embernek segítettek, a munkahelyteremtő bértámogatás több mint 40 ezernek, és a kutatás-fejlesztés területén dolgozó mérnökök közül is körülbelül 20 ezer embernek nyújtottak támogatást.

Bodó Sándor úgy értékelte, a pandémiás időszakot viszonylag sikeresen leküzdötték, és most az a feladat, hogy további intézkedésekkel segítsék azokat, akik vissza akarnak térni a munkaerőpiacra.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán közölte, az április-júniusi három hónapos időszakban a munkanélküliek átlagos létszáma 214 ezer, a munkanélküliségi ráta 4,6 százalékos volt. A koronavírus-járvány gazdasági következményei a vizsgált időszakot teljes egészében érintették, így hatásai a közölt munkanélküliségi adatokban megjelennek. Júniusban az előző hónaphoz viszonyítva mintegy 25 ezerrel nőtt a munkanélküliek száma.

„Ha a baloldalon múlt volna, százezrek veszítik el munkájukat”

A koronavírus-járvány sok ember munkahelyét is veszélyezteti, ha a baloldalon múlt volna, akkor százezrek veszítik el munkájukat. A baloldal ugyanis semmilyen járvány miatti gazdaságvédelmi intézkedést és költségvetési forrást nem támogatott. A támogatás helyett csak kamuvideók és álhírek gyártásával és folyamatos politikai támadással vannak elfoglalva, és ugyanazt a megszorításokra épülő politikát követelik, amivel egyszer már tönkretették az országot. Gyurcsány és a baloldal kormányzása alatt megduplázta a munkanélküliséget, a válságban sem segítette a munkahelyek megtartását, hanem megszorításokkal még tovább súlyosbította a munkanélküliséget. 2010 óta a munkanélküliség harmadára csökkent, a mostani gazdaságvédelmi akció pedig több mint egymillió magyar ember munkahelyét védi, és a munkahelyteremtő beruházások ösztönzésével minden a vírus által elpusztított munkahely helyébe újat teremtünk. A foglalkoztatási adatokból kirajzolódik, hogy a korábban munkájukat elveszített emberek jelentős része már vissza tudott térni a foglalkoztatásba, júniusban 60 ezer fővel bővült a foglalkoztatottak száma, és az a cél, hogy minden álláskereső újra munkához jusson - írta a Fidesz közleményében.

Kapcsolódó írásaink

Kedvező hatású adópolitika

ĀAz ország versenyképességére kedvezően hatottak a 2010 utáni kormányzati reformok mellett a jegybank 2013-tól indított programjai, valamint a monetáris kondíciók