Gazdaság

Fesztiválok helyett a munka lett a fontosabb a fiataloknak

A vállalkozások a gyakornoki programokkal kezdik el a diákok előszűrését, betanítását a későbbi főállású munkaerő-állományuk bővítése érdekében

A tavalyihoz hasonló bérek várják a diákokat, akik számára a fesztiválok elmaradása miatt előtérbe került a munkavállalás – derült ki a lapunk által megkérdezett iskolaszövetkezetek válaszaiból.

Fesztiválok helyett a munka lett a fontosabb a fiataloknak
A nyári vakációban a munkakínálat napi szinten változik a közvetítőknél
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Nagyon széles azon munkakörök spektruma, amelyben a cégek alkalmazhatnak diák munkaerőt – mondta el lapunk megkeresésére Virág Viktor, a MADS – Márton Áron Iskolaszövetkezet igazgatósági tagja. Kifejtette, gyakorlatilag minden olyan munkakörben keresnek diákot, amely nem engedélyhez kötött, vagy nem igényel speciális végzettséget. Jelenleg a kínálatunkban a legnagyobb számban gyorséttermi és egyszerű csomagolási, raktári és promóciós munkák érhetőek el, megrendelőink ezekben a munkakörökben kérik a közvetítésüket – tette hozzá. Az irodai, informatikai, mérnök gyakornoki és idegennyelv-tudást igénylő munkakörök kisebb számban érhetőek el.

Noha az elérhető munkalehetőségek száma jelentősen lecsökkent a diákok számára az elmúlt nyárhoz képest, de jelenleg is számos munkalehetőség közül választhat az a diák, aki ellátogat a MADS Márton Áron Iskolaszövetkezet honlapjára. A kínálat napi szinten változik. Ebben a pillanatban nyolc kategóriában, több mint húsz munkakörben, közel száz pozíciót hirdetünk diákok részére – tette hozzá Virág Viktor.

Ami a béreket illeti, a járvány és az azt követő gazdasági visszaesés befagyasztotta a diákbérek nagy részét a tavalyi szinten. Csökkenést nem tapasztaltunk, ami a kialakult helyzetben pozitív, sőt egyes fizikai munkakörökben öt–tízszázalékos bérnövekedést mértünk már júniusban – mondta.

Másody Szabolcs, a MŰISZ Iskolaszövetkezet marketingigazgatója szintén azt mondta, gyakorlatilag bármilyen munkakörben foglalkoztathatók a diákok. Az elmúlt években már a diákmunka is jelentősen átalakult, és a gyakornoki programoknak köszönhetően a diákok már nemcsak fizikai vagy betanított munkára alkalmazhatók, hanem komoly szakmai munkát is végeznek. A cégek a gyakornoki programok által elkezdik már a diákévek alatt a későbbi főállású munkaerő-állományuk bővítése érdekében a diákok előszűrését, betanítását.

Másody Szabolcs kitért rá, a diákok nem „csereszabatosak” a kölcsönzött munkavállalókkal, nem váltják ki egymást.

Arról is beszélt, a koronavírus-járvány kitörése a megbízóik jelentős részét is érzékenyen érintette, és az újraindulás sem zökkenőmentes. Nagyon sok cég nem élte túl a válságot, és azok, akik talpon maradtak elég lassan és nehezen indulnak újra. Ebből kifolyólag a megkeresések száma sem olyan mértékű, mint amilyen az elmúlt évek nyári időszakára volt jellemző. Most a diákok kevesebb munkalehetőség közül válogathatnak. A tapasztalat viszont azt mutatja, hogy mivel idén elmaradtak a fesztiválok és a rendezvények, emiatt a diákok a munkavállalást helyezték előtérbe, és már a júniusi hónapban is sokkal magasabb volt a munkakeresők száma, mint egy évvel ezelőtt. Vagyis idén nem tudunk arról beszélni, hogy nem kezdték időben a keresést.

Segítséget jelenthet a diákmunka
 

A MÜISZ Iskolaszövetkezet egy napokban kiadott közleménye rámutat: az újrainduló cégek azzal szembesülnek, hogy nincs elég munkaerő az újrainduláshoz, viszont nem tudják rögtön visszavenni a teljes állású alkalmazottakat, hiszen a talpraállás fokozatosan zajlik. Ezért szerintük jó áthidaló megoldás lehet a diákok alkalmazása annak érdekében, hogy a cégek költséghatékonyabban végezzék az újranyitást, mivel ha ez sikerül, akkor nagyobb eséllyel érik el azt a pénzügyi stabilitást, hogy már pár hónapon belül visszavehessék minél több korábbi alkalmazottjukat.
(MOA)

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom