Gazdaság

Ismét adókönnyítések

A Magyar Közlönyben megjelent legújabb adótörvény a fizetési könnyítések mellett a versenyképesség növelését, a gazdaság újraindítását és a visszaélések visszaszorítását is biztosítja. A társadalombiztosítási törvény hathavi türelmi időt biztosít, senki nem eshet ki az ellátásra jogosultak köréből, ha nincs érvényes belföldi lakcíme.

Ismét adókönnyítések
Újabb esetben szűnik meg a feltöltési kötelezettség, az egyéni vállalkozók pedig a fejlesztési tartalék összegét most már a nyereség teljes összegéig leírhatják
Fotó: Pixabay

Hozzájárul a magyar vállalkozások terheinek további csökkentéséhez és a munkahelyek védelméhez az a Magyar Közlönyben közzétett törvény, amely számos könnyítést tartalmaz – mutatott rá közleményében a Pénzügyminisztérium.

A feltöltési kötelezettség, amely a vállalkozások legbonyolultabb és egyben az év végén jelentős anyagi megterhelést is jelentő adminisztrációs kötelezettsége, megszűnik. Tavaly már nem kellett feltölteni a társasági adót, idén pedig a helyi iparűzési adóban is megszűnik a feltöltés. Így a cégek öt hónappal tovább gazdálkodhatnak 80-85 milliárd forinttal. A vállalkozók ezentúl a fejlesztési tartalék összegét az eddigi ötven százalék helyett a nyereség teljes összegéig leírhatják. Emellett mintegy 150 ezer vállalkozásnak hoz jelentős adminisztrációsteher-csökkentést az, hogy jövőre az ekáerben (elektronikus közúti áruforgalmi ellenőrző rendszerben) már csak a kockázatos termékek szállítása esetén kell bejelentést tenni.

A kis adózó vállalkozások tételes adója, a kata versenyképességének megőrzése érdekében változik a szabályozás, amely a katások jelentős többségét, több mint háromszázezer vállalkozást egyáltalán nem érint. Az adó egyszerűsége továbbra is megmarad, és ez még azokra a katásokra is igaz, akiket érintenek a változások, hiszen ők is mentesülnek mindenféle adminisztrációs tehertől, mert azt a kifizetőknek kell teljesíteni. Jövő évtől negyvenszázalékos adót fizet a megrendelő, ha ugyanazon katás vállalkozó üzletfelétől hárommillió forintnál nagyobb összegű számlát fogad be egy éven belül, az adókötelezettség a hárommillió forintot meghaladó bevételrészre vonatkozik.

Az Európai Unióban a magyar szabályok kérik el az egyik legkisebb összeget azért, hogy az adófizetők hozzáférhessenek az egészségügyi ellátórendszerhez, de az nem fair, hogy a fizető tagok finanszírozzák a nem fizetők ellátásait is. Ezért fogadta el tavaly az Országgyűlés az új, igazságosabb társadalombiztosítási szabályokat. A korábbi három helyett hat hónapjuk lesz a késedelembe esőknek a hiányzó összegek rendezésére. Másrészt senki nem eshet ki az ellátásra jogosultak köréből csak azért, mert nincs érvényes belföldi lakcíme.

Kapcsolódó írásaink