Gazdaság

Közjogi rendszerünk alkotmányos

A versenyképesség szempontjainak előmozdítása össznemzeti feladat, a baloldali értékeket vallók gazdasági társaságai is hozzá kell hogy járuljanak a nemzetgazdaság fejlesztéséhez

Orbán Viktor miniszterelnök korábban a parlamentben arról beszélt, hogy „vörösbárók” is részesülnek állami támogatásban. Lentner Csaba közgazdászprofesszor szerint ez azért van, mert a Fidesz elsődleges szempontja a térségfejlesztés.

Közjogi rendszerünk alkotmányos
Lentner Csaba közgazdászprofesszor
Fotó: MH/Katona László

„A Kisfaludy-programnak semmi köze nincsen a munkahelyvédelmi intézkedésekhez. A kettő nem ugyanaz, és mindkettő esetében teljesen más feltételeknek kell megfelelni. Az önök emberei, a vörösbárók is kapnak támogatásokat, ha értelmes fejlesztési programmal jönnek” – mondta Orbán Viktor a parlamentben, miután az MSZP-s Szakács László megvádolta a kormányt azzal, hogy elvi szinten megválogatják, kinek adnak állami támogatásokat.

A polgári kormány értékrendje szerint a költségvetési támogatások a politikai hovatartozástól függetlenek – válaszolta a Magyar Hírlapnak Lentner Csaba arra a kérdésre, miért kapnak az úgynevezett „vörösbárók” is támogatásokat a Fidesztől. Elmondta, hogy a gazdasági növekedés, a minél teljesebb körű foglalkoztatás és a versenyképesség szempontjainak előmozdítása össznemzeti feladat, így nemcsak a jobboldali értékrendet valló vállalkozások kell hogy részesei legyenek a gazdasági fellendülésnek, hanem a baloldali értékeket vallók gazdasági társaságainak is hozzá kell járulniuk a nemzetgazdaság fejlesztéséhez – ismertette a közgazdász. Felhívta lapunk figyelmét, hogy a polgári kormány tíz éve követett gyakorlata merőben különbözik a 2010 előtti működési elvektől, hiszen a jobboldaliságukat vállaló üzletemberek, tudósok, kutatók megannyi diszkvalifikációt éltek át.

A támogatási politikának pedig normatívnak kell lenni, tehát aki a pályázati követelményeknek eleget tesz, azt a politikai hitvallása miatt nem lehet hátrányban részesíteni. A 2010 óta meglevő közjogi rendszerünk alkotmányos, és versenysemlegességi szempontjaihoz kétség sem fér – nyomatékosította Lentner Csaba. Kifejtette, minden magyar vállalkozásnak, amely a nemzeti költségvetésből juttatást kap, a munkahelyek gyarapítására kell összpontosítania. Az üzleti élet vegytiszta környezet kell legyen. Aki a társadalmi hasznosság jegyében működik, munkahelyet hoz létre vagy tart meg – legyen az szocialista, vagy fideszes értékrendű –, egyaránt a nemzetgazdaság érdekeinek  kell hogy alárendelje a tevékenységét, különösen ha ehhez állami támogatást is kap – emelte ki. Lentner Csaba úgy fogalmazott, miközben a parlamentben a baloldali frakciók diszkvalifikációt emlegetnek, az üzleti életben zavartalan az együttműködés a baloldali tulajdonosok által irányított vállalkozásokkal. „Szokták mondani: a kutya ugat, a karaván halad” – tette hozzá a közgazdász.

Az Origo írt egy cikket olyan baloldali gazdasági–politikai szereplőkről, akik hatalmas vagyon felett rendelkeznek. Az írásban többek között Bajnai Gordon exminiszterelnök, Kóka János, az SZDSZ korábbi elnöke és Gyurcsány Ferenc volt gazdasági és közlekedési minisztere, Varga Zoltán, a 24.hu-t is tulajdonló Central Médiacsoport vezérigazgató–tulajdonosa, Veres János, Gyurcsány Ferenc volt pénzügyminisztere és Leisztinger Tamás szocia­lista közeli vállalkozó vagyonosodása is szerepel.

Kapcsolódó írásaink