Gazdaság

Matolcsy: A keverék az, ami számít

Egy nagyon okos cikkben a Financial Times a mennyiségi enyhítés (QE) mellett érvel a fejlődő piacok számára, elsősorban a közepes bevételű országoknak, amelyek saját valutát használnak – írta pénteken Matolcsy György jegybankelnök a novekedes.hu-n

Matolcsy: A keverék az, ami számít
Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke
Fotó: MH

Valóban profitálhatunk az elmúlt évtizedben követett helyes monetáris politikákból, ha tartalékokat építettünk fel és a hitelezést kontroll alatt tartottuk.

Hazánkban csökkentettük a központi bank pénzügyi részarányát a jegybank mérlegének a magyar GDP negyven százalékról huszonöt százalékra történő csökkentésével – emelte ki, hozzátéve: teljesen helyesen figyelmeztet a cikk minket, hogy a mennyiségi könnyítés lehet az utolsó lehetőség.

Szükség van a hagyományos monetáris politikák igazán jó keverékére, a célzott eszközökre és a mennyiségi megkönnyítésre, hogy visszatérhessünk a 2010-es évek konvergencia pályájához.

Kapcsolódó írásaink

Matolcsy György: Magyarország 2030-ban

Ā„A 2010 és 2019 közötti tíz évet jól használtuk fel nemzeti céljaink elérésére, sőt, a Trianon utáni száz év legjobb évtizedét teljesítettük”