Gazdaság

A koronavírus miatt nőtt az utasbiztosítás fontossága

Nem tartozik a térítés körébe sem a karanténnal kapcsolatban felmerülő többletköltség, sem a fertőzés veszélye miatt visszamondott utazás ára

Jelentősen enyhültek a külföldi utazásokkal kapcsolatos korlátozások, Európa legtöbb országába immár korlátozás nélkül utazhatunk. A koronavírus okozta bizonytalanság azonban korántsem múlt el, a járványügyi helyzet gyorsan változhat az egyes országokban. Ebben a bizonytalan helyzetben a korábbinál is fontosabb, hogy az utazók pontos információkkal rendelkezzenek arról, hogy az adott útra megkötött utasbiztosításuk milyen védelmet nyújt.

A koronavírus miatt nőtt az utasbiztosítás fontossága
Az önfeledt nyaralás érdekében nem érdemes spórolni a biztosításon
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

Az utasbiztosításokban szereplő sürgősségi orvosi, illetve kórházi ellátási költségeket – a szerződésben szereplő egyéb járulékos költségekkel együtt – koronavírus-fertőzés esetén ugyanúgy térítik, mint más megbetegedések esetében – derült ki a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetségének lapunknak küldött közleményéből. Mint írták, nem tartozik ugyanakkor a térítés körébe sem a karanténnal kapcsolatban felmerülő többletköltség, sem a fertőzés veszélye miatt visszamondott utazás ára. Az általuk lemondott utakat az utazási irodák, a törölt repülőjáratokat az adott légitársaságok kötelesek az utasnak visszatéríteni. Az utasbiztosításokat nyújtó biztosítók kikötik, hogy a fedezet csak olyan földrajzi területekre terjed ki, amelyek nem szerepelnek a Külgazdasági és Külügyminisztérium Konzuli Szolgálata által kiadott utazásra nem javasolt térségek listáján. Ezen a folyamatosan frissülő oldalon ugyanakkor szerepelnek fokozott biztonsági kockázatok rejtő országok is – ezen a listán van jelenleg Olaszország is –, amely célpontok jelenleg is szerepelnek az utasbiztosítók kínálatában. Koronavírus miatti járványveszély miatt utazásra nem javasolt térségként mindössze Kína Hupej tartománya van a listán feltüntetve.

Egyelőre főként a környező országok irányába – Ausztria, Horvátország, Szlovákia – érezhető a szabadidős forgalom élénkülése, ám a repülőgépjáratok fokozatos visszaépülésével várhatóan a távolabbi célpontok irányába is erősödni fog az utazási kedv – magyarázta Molnár László, a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetségének elnökségi tagja. Az egy- vagy kétnapos utazások során az utasbiztosításnak ugyanolyan fontos szerepe van, hiszen egy parndorfi bevásárlóút során ugyanúgy felléphetnek problémák, mint egy kéthetes nyaralás idején – tette hozzá.

Az utazás körüli bizonytalanság miatt sokan az utolsó pillanatra hagyják az utasbiztosítás megkötését. Felhívta a figyelmet, hogy ez felesleges óvatosság, mivel az utazás megkezdése előtt a szerződő bármikor kérheti a teljes biztosítási díj visszatérítését.

Nem ad elegendő védelmet az uniós „kék kártya”
 

Az Európai Unióba szervezett külföldi utak esetében az Európai Egészségbiztosítási Kártya (EEK) csak utasbiztosítással kiegészítve képes teljes védelmet nyújtani. Az EEK értelemszerűen az egészségügyi ellátáshoz közvetlenül kapcsolódó költségeket fedezi (beleértve a koronavírus-betegséget is), ugyanakkor nem fedez olyan kiadásokat, mint például a betegszállítás költségei, az utastársak és hozzátartozók utazásával kapcsolatos kiadások, a poggyászkár, valamint a külföldön kiemelt jelentőséggel bíró 24 órás telefonos asszisztenciát sem nyújtja a bajba került utasnak. Ha a rászoruló utast magánszolgáltató intézményben látják el, a kártya az ellátásnak csak egy részét fedezi. Emellett számos országban az állami szolgáltatók esetében is önrészt kell fizetni az ellátásért, egyes uniós államokban pedig visszatérítéses rendszer működik, vagyis az ellátás és a gyógyszerek költségeit az ellátásban részesülőnek kell megelőlegeznie.
(ZD)

Kapcsolódó írásaink