Gazdaság

Megugrott a diákmunka iránti igény az érettségi után

Egy-egy tanuló akár több különböző pozícióra is pályázik, de a túljelentkezés sem ritka

A korábbi évekhez hasonlóan megugrott a diákmunkára jelentkezők száma az érettségi lezárásával párhuzamosan, azonban a munkaerőhiány helyett túljelentkezés tapasztalható – derült ki a lapunknak nyilatkozó iskolaszövetkezetek válaszaiból.

Megugrott a diákmunka iránti igény az érettségi után
Népszerűek azok a lehetőségek, amelyek nem igényelnek előképzettséget
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

Az elmúlt két szezonban a munkaerőhiány volt a jellemző a diákmunka szektorra is. A megrendeléseket a szektor 80-85 százalékos hatásfokkal tudta kielégíteni. A kialakult helyzet hatására sok diák elveszítette a munkáját és ezzel a megélhetését is, így ők folyamatosan fürkészik az iskolaszövetkezetek kínálatát – válaszolta lapunk megkeresésére Virág Viktor, a MADS – Márton Áron Iskolaszövetkezet igazgatósági tagja. Kifejtette, jelenleg egy meghirdetett pozí­ció­ra két-háromszoros túljelentkezés van, a honlap-látogatottságuk majdnem harmadával, míg a közösségi olda­laik látogatottsága 75 százalékkal nőtt az elmúlt év hasonló időszakához képest. Az őket felkereső diá­kok kétharmada már szövetkezeti tag.

„Területeket illetően legnagyobb létszámban jelenleg gyorséttermi munkakörökbe keresünk diákokat az ország teljes területére. Ezen kívül vannak irodai pozí­cióink is, némelyik betöltéséhez vagy idegennyelv-tudásra, vagy pénzügyi, számviteli, esetleg mérnöki előtanulmányokra van szükség” – ismertette.

A portfóliójukban 95 százalékban olyan munkák találhatók, amelyek hosszú távúak, egész évben végezhetők – tette hozzá. Az általános tendencia viszont, hogy jelenleg minden pozícióra jelentkeznek a diákok, nem figyelhető meg olyan mértékű szelektálás részükről, mint az elmúlt években. Nem ritka, hogy egy diák két-három pozíciót is megpályáz, teljesen eltérő munkakörökben.

„Azt javasoljuk, hogy folyamatosan figyeljék a honlapunkat és közösségi oldalainkat, mert folyamatosan töltjük fel az új munkalehetőségeket. Minden egyes munkakör betöltéséhez egy kiválasztási folyamaton kell átesni, ami napokat is igénybe vehet, szerződést csak a pozitív kiválasztás esetén kötünk a tagokkal vagy léptetünk be új tagot szövetkezeteinkbe. Csak úgy belépni se az iskola-, se a nyugdíjas-szövetkezetekbe nem lehet, konkrét munkára kell szerződni” – tette hozzá Virág Viktor.

A Job Force Iskolaszövetkezet lapunk megkeresésére azt mondta, az érettségik lezárásával párhuzamosan a korábbi évekhez hasonlóan megugrott a diákmunkára jelentkezők száma. Náluk meglévő és új tagok egyaránt jelentkeztek munkára. A legtöbb lehetőség, amit kínálnak, egész évben elérhető, de a nyári szabadságolások és szezonális igények miatt ilyenkor több diák akár nagyobb óraszámban is tud dolgozni. Diákmunka szempontjából jelenleg a kiskereskedelemben és a mezőgazdaságban van a legtöbb lehetőség – tették hozzá. Jelenleg a legnépszerűbb szezonális pozíciók a Balaton környéki kereskedelmi egységekben kínált lehetőségeik.

Jellemzően ismert cégekhez mennek a diákok. Az árufeltöltés népszerű a tanulók, hallgatók között, mert nem igényel előképzettséget, és klimatizált üzlethelyiségekben történik a munkavégzés. A cég szerint fontos tudni még, hogy a nagyobb városokban vagy azok közvetlen vonzáskörzetében lévő diákoknak könnyebb a helyzetük. Érdemes év közben is akár kisebb óraszámban dolgozni, mert a megrendelők elsőként az állandó diákoknak biztosítanak lehetőséget. Így lehet egyben a legjobb műszakokra lecsapni. Csak nyári munka esetén szerintük is érdemes már a szezon elején jelezni a munkavállalási szándékot, de folyamatosan érkeznek az igények, és ők is eszerint tudják szervezni a munkalehetőségeket.

Új pozíciók várnak

Virág Viktor kérdésünkre elmondta, egyeztetések folynak megrendelőikkel a (kölcsönzött) állományok visszaállításáról, de a kékgalléros kölcsönzés a gyártó szektorba még nem indult el. Továbbra is a saját állományú dolgozóik munkával való ellátása a legnagyobb gondjuk. A nyugdíjas munkavállalók terén azonban gyorsabb visszaépülést remélnek. Ez a konstrukció rugalmasságának köszönhető. Elkezdődött a korábbi állomány munkába való visszaállítása, és megjelent néhány új pozíció is a nyugdíjasok részére. A Job Force-nál úgy látják, a cégek újraindulásával egyidejűleg a kölcsönzött munkaerőt is elkezdték keresni.
(MOA)

Kapcsolódó írásaink