Belföld

Nem csökkent drasztikusan a diákmunka

Mára elmondható, hogy a Czeglédy-ügy károsultjainak rendkívüli állami kárrendezéséről, a legkiszolgáltatottabbak közé tartozó fiatal és nyugdíjas munkavállalók védelméről szóló kormányrendelethez fűzött elvárások teljesültek – mondta lapunknak Majzik Nándor, a Magyarországi Diákvállalkozások Országos Érdekképviseleti Szövetsége (Diákész) főtitkára.

Nem csökkent drasztikusan a diákmunka
A járvány ellenére sem csökkent nagy mértékben a diákmunkások száma
Fotó: MH

Sőt, tette hozzá, a korábban a Human Operator Zrt.-vel kapcsolatban álló, diákok ezreit foglalkoztató nagy cégekkel is sikerült újraszőni azt a hálót, amelyen keresztül rendeződtek a diákok foglalkoztatásának jogi és iskolaszövetkezeti keretei.

Ez azt is jelenti – fogalmazott Majzik Nándor –, hogy sikerült helyreállítani a társadalomban, a munkáltatók körében azt a bizalmat, amelyet ugyancsak lerombolt a költségvetési csalással vádolt baloldali politikus, Czeglédy Csaba és az általa működtetett cég, valamint a kiépített iskolaszövetkezeti hálózat.

A Diákész főtitkára cáfolta azt az állítást is, amit Varju László DK-s parlamenti képviselő, a parlament költségvetési bizottságának elnöke tett az ATV-ben, miszerint a koronavírus-járvány okozta veszélyhelyzet ideje alatt drasztikusan visszaesett a diákmunkások száma.

A home office üzemmód révén a távmunka lehetőségei jelentősen bővültek a diákok számára is, hiszen a távoktatásban megismert technológiák széles körben nyújtanak lehetőséget az egyszerűbb irodai munkákra is. A junior-feladatok egész sora alakult ki a diákmunka világában, a pénzügyek és az irodai munkák között – hangsúlyozta.

A Meló-Diák Iskolaszövetkezeti Hálózat négy regionális központja háromezer olyan munkáltatóval áll kapcsolatban, amelyek a diákok számára munkalehetőséget kínálnak, s ebben negyvenezer diák dolgozik kisebb-nagyobb rendszerességgel.

A Diákész iskolaszövetkezeti tagjai körében a teljes diákfoglalkoztatotti létszám eléri a száztízezret, ami az összes diákmunkás kétharmadát fedi le. Magyarországon százhatvan-százhetvenezerre tehető azon foglalkoztatott diákok, középiskolások és felsőoktatási hallgatók száma, akik rendszeres munkavállalónak tekinthetők.

Kapcsolódó írásaink