Gazdaság

Kompenzálja a kormány a bevételkiesést

A krízisbiztosítási rendszer minden termelő számára elérhető – mondta lapunknak Nagy István

Ellenszavazat nélkül elfogadták a gazdáknak segítséget nyújtó krízisbiztonsági rendszert a múlt héten az Országgyűlésben. Nagy István agrárminiszter lapunknak elmondta, a termelők nem csupán az időjárási, hanem egyéb kockázataikat is kezelhetik a krízisbiztosítási rendszerhez csatlakozva, ezzel az állam a kockázatok miatt bekövetkezett jövedelemingadozás mérséklését, a jövedelem stabilizálását teszi lehetővé.

Kompenzálja a kormány a bevételkiesést
Nagy István: A termelők online felületen tehetnek csatlakozási nyilatkozatot
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

A gazdák önkéntesen csatlakozhatnak a krízisbiztosítási rendszerhez, amely abban az esetben téríti meg a mezőgazdaságból élők kieső jövedelmének legfeljebb hetven százalékát, ha jövedelem több mint harminc százalékkal csökkent az előző három év átlagához képest. Nagy István agrárminiszter a Magyar Hírlap megkeresésére azt válaszolta, hogy ezzel a meglévők mellett újabb kockázatkezelési eszköz áll majd a mezőgazdasági termelők rendelkezésére. Az indulását követően a termelők nem csupán az időjárási kockázataikat, hanem az egyéb kockázatai­kat is kezelhetik a krízisbiztosítási rendszerhez csatlakozva – hangsúlyozta a tárcavezető.

Ismertette, az új rendszer a növénytermesztést érintő szélsőséges időjárási jelenségek által okozott nagymértékű jövedelemcsökkenés részbeni kompenzálása mellett, bármelyik ágazatban előforduló állat- és növénybetegségekből, piaci árak csökkenéséből, piacvesztésből, árfolyamváltozásból, vagy a termelés során felmerülő rendkívüli költségnövekedésből adódó jövedelemcsökkenés mérséklésére is képes. A végrehajtási szabályok kidolgozása és a rendszer végrehajtásában érintett szervezetek felkészülése a következő hónapok feladata lesz – tájékoztatta lapunkat a tárcavezető.

Nagy István kifejtette, a krízisbiztosítási rendszer valamennyi mezőgazdasági tevékenységet folytató termelő számára elérhető, függetlenül attól, hogy melyik ágazatban, mekkora üzemmérettel gazdálkodik. A rendszerhez csatlakozott termelő mindaddig igényt tarthat jelentős mértékű jövedelemkiesésének részbeni kompenzálására, amíg tagsági és jogosultsági feltételei fennállnak. A rendszerhez önkéntesen csatlakozó termelő a minimális hároméves tagsági jogviszony eltelte után bármikor megszüntetheti tagi jogviszonyát. Az Agrárminisztérium a mezőgazdasági kockázatkezelésben már meglévő tapasztalatok alapján az új rendszer fokozatos felfutására számít.

A miniszter felhívta a figyelmet, hogy a termelők az erre a célra kialakított elektronikus felületen tehetik meg majd csatlakozási nyilat­kozatukat, vállalva az azzal járó olyan kötelezettségeket, mint például a méltányos összegű, éves krízisbiztosítási hozzájárulás megfize­tése és a szükséges gazdálkodási és könyvelési adatok rendelkezésre bocsátása. A rendszer működésének részletszabályait, valamint az önkéntes csatlakozás módját és feltételeit a mezőgazdasági krízisbiztosítási rendszer végrehajtásáról szóló miniszteri rendelet tartalmazza majd, amelynek kidolgozása folyamatban van – fűzte hozzá.

Segítség a vállakozásoknak

Új mezőgazdasági pályázatot ír ki az agrártárca
 

Egyetlen helyes döntés van a koronavírus utáni helyzetben: fejleszteni kell, mert aki megáll, az lemarad, piacot veszít – jelentette ki az agrárminiszter tegnap Pacsán. Nagy István a Pulyka-Java Baromfifeldolgozó Kft.-nél tett üzemlátogatása után beszélt arról, hogy a rendkívüli helyzetben a baromfiágazatnál az állatjóléti programokban résztvevő 2370 termelőnek a lehető legrövidebb idő alatt kifizetik a támogatásokat, és az állatbetegségek megelőzésével, leküzdésével kapcsolatos támogatások esetében is ez a cél. Létrehoztak egy huszonötmilliárd forintos válságkezelő támogatási programot a mezőgazdaság és az élelmiszeripar szereplői számára, továbbá nyolcvanmilliárd forint értékben új mezőgazdasági beruházási pályázati csomagot hirdet meg az agrártárca az állattenyésztés és a kertészeti ágazat számára – mondta Nagy István. Kifejtette: a válságkezelő támogatási programból az élelmiszeripar nyolcmilliárd, a baromfiágazat hárommilliárd forinttal részesül. A pályázati csomagot a nyár folyamán teszik közzé, amelynek újdonsága, hogy ötvenszázalékos támogatás mellett ötszázmillió forintról kétmilliárd forintra emelik az elnyerhető összeget. Az agrárminiszter kitért arra is, hogy a magyar agrárvállalkozások, gazdálkodók, termelők, élelmiszer-forgalmazók a koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzetben is helytálltak.
(HG)

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom