Gazdaság

Innovációs pályázat vállalatoknak

Egyszerűbb lesz a védjegyoltalmak benyújtása

A kormány szerdán elfogadta az Innovációs és Technológiai Minisztérium kutatás-fejlesztési és innovációs stratégiáját, amelynek részeként tagnaptól több mint 53 milliárd forint összegű pályázati lehetőség nyílt meg a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap 145 milliárdos keretösszegéből – mondta tegnap az innovációs és technológiai miniszter Zalaegerszegen.

Innovációs pályázat vállalatoknak
Palkovics László: A duplájára emeljük a kutatás-fejlesztési kiadásokat
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

Palkovics László a táv­irati iroda beszámolója szerint kifejtette: a négy új pályázat az innová­ciós lánc minden szereplőjét érinti, támogatást nyerhetnek a mikro-, kis- és középvállalkozások (kkv), a nagyvállalatok, az egyetemek és a vállalkozások közötti együttműködések is. A kiírások a munkahelyteremtést, a meglévő munkahelyek megőrzését és kiemelten a kkv-k kutatás-fejlesztési, innovációs képességének erősítését szolgálják. Magyarország 2018-ban a bruttó hazai össztermék 1,53 százalékát fordította kutatás-fejlesztésre, de 2030-ra ezt a mértéket szeretnék három százalékra emelni – jelezte a tárcavezető.

A stratégiában jóváhagyott, 145 milliárd forintos pályázati keretből idén a teljes forrás mintegy negyven százalékát, 62 milliárd forintot fizetik ki a kutatóknak. A tegnap meghirdetett pályázatok között újdonság a KKV Start Innováció pályázata, illetve folytatják a piacvezérelt kutatás-fejlesztési és innovációs projektek támogatását. Egyszerűbbé válik a szellemi védjegyoltalmak, szabadalmak benyújtása, és a magyar egyetemi hallgatókat külföldi tanulmányok elvégzésére is ösztönzik – ismertette Palkovics László.

Kapcsolódó írásaink