Gazdaság

Kiemelt cél az energia­hatékonyság növelése

Hatáskörébe utalt sokrétű feladatain keresztül csaknem öt éve segíti a hazai célok elérését a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH). Az átfogó tevékenységnek köszönhetően számos gazdálkodási szervezetnél jelentős energiamegtakarítást sikerült elérni.

Kiemelt cél az energia­hatékonyság növelése
A hivatal Enhat.mekh.hu címen elérhető, energiahatékonyságot növelő honlapja érdekes és naprakész információkat kínál
Fotó: Enhat.mekh.hu

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal energiahatékonysági tevékenysége túlmutat a hatósági feladatok ellátásán – mondta Scherer Zsolt, a hivatal sajtófőnöke. Kifejtette, a tevékenység iránya, mibenléte kettős. Egyfelől az európai uniós irányelvnek való megfelelés érdekében megvalósítási javaslatokkal, jogszabálytervezetekkel segíti az illetékes minisztérium munkáját, jelentős szerepet vállalva a jogszabályok végrehajtásában. Másfelől felügyeli és támogatja számos szakpolitikai intézkedés megvalósulását a gyakorlatban. Utóbbi keretében rendszeresen szervez fórumokat, tart képzéseket, biztosítja, hogy meghatározott képesítéssel rendelkező szakemberek végezhessenek energiahatékonysággal kapcsolatos feladatokat. A hivatal emellett kiemelten fontosnak tartja a fogyasztók tájékoztatását, a tudatos és takarékos energiafelhasználás népszerűsítését is – tette hozzá Scherer Zsolt. Ennek jegyében a hivatal egy külön tájékoztató honlapot (Enhat.mekh.hu) hozott létre, amelynek fenntartásáról és frissítéséről folyamatosan gondoskodik.

Az energiahatékonyságról szóló törvény a nagyvállalatok számára négyévente energetikai auditálási kötelezettséget írt elő. A hivatal végzi a nagyvállalatok nyilvántartásának kialakítását és az érintett vállalkozások hatósági ellenőrzését. Az energetikai auditokból és az éves adatszolgáltatásokból származó adatok alapján felmérhető a jelentős energiafogyasztású vállalkozások energiafogyasztása és energiahatékonysági potenciálja az ipari folyamatok, az épületek és a szállítás területén. A nagyvállalatok éves regisztrációs kötelezettségének teljesítése érdekében 2019-ben csaknem kétezer felszólítást küldött ki a hivatal. A felszólításokat követően a társaságok mintegy háromnegyede eleget tett törvényi kötelezettségének.

Az energetikai szakreferens szakpolitika keretében 2017-től a nagy energiafogyasztó  gazdálkodó szervezetek kötelesek energetikai szakember munkájának igénybevételére, aki figyelemmel követi a szervezet energiafogyasztását, és a hatékony működtetés érdekében javaslatokat fogalmaz meg havi és éves bontásban. A szakpolitika végrehajtó hatóságaként a hivatal a szakreferensektől származó éves adatszolgáltatás alapján gyűjti a több mint ötezer gazdálkodó szervezet energiafogyasztási és energiamegtakarítási adatait. A szakreferensek visszajelzései alapján számos esetben csak korlátozottan állnak rendelkezésre a szakreferensi feladat ellátásához nélkülözhetetlen, a fő energiafogyasztó rendszerek és egyedi berendezések jellemző villamosenergia-felhasználási adatai – jegyezte meg Scherer Zsolt. E hiányosság megszüntetése érdekében a hivatal kidolgozta az energetikai szakreferens igénybevételére köteles gazdálkodó szervezetek által telepítendő almérők telepítési pontjainak, valamint az almérők alkalmazásával történő mérés minimális követelményeinek meghatározásáról szóló rendeletet. Az almérők felszerelése jelentős motivációs erő lehet a felhasználás csökkentése, racionalizálása érdekében. A hivatal a rendelet alkalmazása kapcsán segédletet is közzétett.

Ugyancsak a MEKH hatósági feladata az energetikai auditorok és auditáló szervezetek, szakreferensek és szakreferens szervezetek névjegyzékeinek vezetése. A tavalyi év utolsó napján 163 energetikai auditor és hetven energetikai auditáló szervezet, illetve 246 energetikai szakreferens és 117 energetikai szakreferens szervezet szerepelt a hivatal nyilvántartásában. Az auditorok és szakreferensek számára a hivatal rendszeres szakmai work­shopok keretében nyújt tájékoztatást a hatósági és a jogalkotási munka aktualitásairól. A szakreferensek közreműködésével 2017-ben csaknem harmincmilliárd, 2018-ban több mint 33 milliárd forint értékű energiamegtakarítást értek el a vállalatok.

A megtakarítási kötelezettségben 2017-től az energetikai szakreferensi szakpolitika, valamint 2020-tól a Nemzeti Energetikusi Hálózat szakpolitika vonatkozásában a MEKH végrehajtó hatósági feladatot is ellát.

Az energiahatékonysági törvény módosítása 2019-től írta elő a hivatal számára, hogy a hálózat tanácsadói számára szakmai képzést nyújtson, valamint tevékenységük ellátásához kapcsolódó útmutatókat, iránymutatásokat dolgozzon ki. A MEKH a Nemzeti Energetikusi Hálózat működtetése iránti elkötelezettségét jelzi, hogy a kormányhivatalok működésének egyszerűsítése érdekében a 2019 végén elfogadott törvénymódosítás keretében feladatul kapta a Nemzeti Energetikusi Hálózat közintézményekkel kapcsolatos tanácsadói tevékenységének ellátását. A hivatal saját forrásból gondoskodik a feladat ellátásához szükséges szakértők biztosításáról, valamint a több mint tízezer közintézmény tulajdonában és használatában lévő épület energetikai állapotjellemzőinek és energiafogyasztási adatainak gyűjtéséről, valamint az alapvető online rendszerek kialakításáról.

Milliárdokban mérhető megtakarítások
 

Az energiahatékonysági beruházások társaságiadó-kedvezménye kapcsán a hivatal folyamatos támogatást nyújt a feladatkörrel rendelkező minisztériumok számára az energetikai auditoroktól beérkező észrevételek alapján. Az adókedvezmény igénybevételéhez energetikai auditálást kell lefolytatni, amely az auditokról szóló adatszolgáltatások alapján 2017-ben 14,95 TJ megtakarítást eredményezett 32 beruházás vonatkozásában (ezzel csaknem 45 millió forintot sikerült megtakarítaniuk a vállalatoknak), 2018-ban 268 TJ (és majdnem 1,4 milliárd forint) megtakarítást 291 beruházás, 2019-ben pedig 320 TJ (és 1,3 milliárd forint) megtakarítást 482 beruházás kapcsán.

Közintézmények kötelezettségei

A közintézmények 2017 óta ötévente energiamegtakarítási intézkedési terv készítésére kötelesek. E megtakarítási terv mintájának kidolgozása a hivatal feladata volt, amit az energiahatékonysági tájékoztató honlapon tett közzé. A weboldalon szabadon letölthető szemléletformáló plakátok is elérhetők.

Energiahatékonyságról fiataloknak

Az Energiakövetek a MEKH társadalmi felelősségvállalási programja, amelynek célja az általános iskolák felső tagozatosai és a középiskolás diákok tudatos energiafogyasztással kapcsolatos ismereteinek bővítése, egyben a fiatal tanárszemélyiségek támogatása. A MEKH idén negyedszerre hirdette meg pályázatát a felsőoktatási intézményekben, elsősorban természettudományos tárgyakat hallgató diákok számára, hogy kiválassza azokat a tehetséges fiatalokat, akik a 2020/2021-es tanévben országszerte rendhagyó tanórákat tartanak majd az energiatudatos szemléletmódról. A program 2018-ban junior kategóriában elnyerte a CSR Hungary-díjat. Az elismerésben azok a szervezetek részesülnek, amelyek kiemelkedő és felelősségteljes kezdeményezéseikkel pozitív hatással vannak a társadalomra és a környezetükre.

Összeállításunk a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal támogatásával készült
 

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom