Gazdaság

A kormány támogatja az egyszer használatos műanyagok kivezetését

Az Országgyűlés későbbi időpontban tárgyalja az egyszer használatos műanyagok betiltásával kapcsolatos törvénymódosítási javaslatot - írta az Innovációs és Technológia Minisztérium a lapunkhoz eljuttatott közleményben. 

A kormány támogatja az egyszer használatos műanyagok kivezetését
A kormány támogatja az egyszer használatos műanyagok kivezetését
Fotó: MH

A kormány az egyszer használatos műanyag termékek kivezetése érdekében szükséges technológiaváltást teljes mértékben támogatja. A folyamat lehető leggördülékenyebb megvalósítása céljából a kormány felhívta az Innovációs és Technológiai Minisztériumot, hogy a tárca folytassa az ágazati egyeztetéseket, és készítsen ütemezést a hatékony végrehajtásról.

A gazdaság újraindításának egymásra épülő intézkedései során figyelembe kell venni, hogy a járványhelyzet hatásai következtében számos hazai iparági vállalkozás szorul segítségre abban, hogy lélegzetvételhez jutva stabilizálja működését. A műanyagok elleni határozott fellépést az európai uniós kötelezettségek teljesítése is sürgeti.

A járványhelyzet azonban hátráltatta a közösségi döntéshozatalt, így mindmáig hiányoznak az egyszer használatos műanyagtermékekre vonatkozó előírások és iránymutatások, konkrét példák arra, hogy a kapcsolódó irányelv alkalmazásában milyen termékek minősülnek egyszer használatos műanyagterméknek. E megfontolás különös jelentőségét az adja, hogy a tagállami jogszabályok hatályba léptetéséhez az Európai Bizottság jóváhagyása szükséges.

Kapcsolódó írásaink