Gazdaság

Keserves árat fizet Olaszország a világjárvány pusztításaiért

A takarékos olaszokról szóló szóbeszéd, amely a 2008-as gazdasági krízis előtt jellemezte a lakosságot, már nem állja meg a helyét, jelentősen visszaestek a megtakarítások

Olaszország május elejétől lassan és fokozatosan visszatér a normális kerékvágásba, hatvanmillió olasz szabadulhat hamarosan a két hónapos szigorú vesztegzár szorításából. Az ország azonban már nem ugyanaz, mint amelyet két hónappal ezelőtt maguk mögött hagytak az olaszok. Sok minden megváltozott, az élet talán már soha nem lesz a régi.

Keserves árat fizet Olaszország a világjárvány pusztításaiért
Andrea La Regina, a Caritas Italiana vezetője elmondta: növekedett a segítséget kérők száma
Fotó: YouTube.com

Sokak életét derékba törte a világjárvány okozta súlyos gazdasági válság, sok mindenre azonban csak az újraindulás keserves hónapjai után derül majd fény. Nem vitás, Olaszországra és az olaszokra rendkívüli kihívás vár. Jól ismert, az olasz gazdaság jelentős részét a kis- és közepes vállalkozások teszik ki. A kéthavi kényszerű leállás és zéró bevétel számos vállalat számára a csődöt jelenti. Nem csak a bevételkiesés miatt. Az újraindítás körülményei is megnehezítik a nyitást. A fertőzés elkerüléséhez szükséges biztonsági távolság betartása, a rendszeres fertőtlenítés további terheket ró a kereskedők, különösen a kicsik vállára.

Az olasz Kézművesek, Kis- és Középvállalkozók Nemzeti Szövetsége (CNA) által közzétett felmérés drámai adatokat közölt a Roma Today hírportálon. Becsléseik szerint a főváros kereskedelmi szektorának negyven százaléka számára a vesztegzár feloldása valójában a redőnyök végleges lehúzását jelenti. A krízis legsúlyosabban a kereskedelmi szektort, ezen belül a fagylaltozókat érinti. Másodsorban az éttermeket, fodrász- és kozmetikai szalonokat, amelyek harminc százaléka nagy valószínűség szerint nem tud megbirkózni a kihívással. Ez számos kiváló szakember, illetve munkahely elvesztését jelenti, nem beszélve arról, hogy családokat az eladósodás veszélye fenyegeti.

A legsúlyosabb csapás a világszerte híres turisztikai ágazat és vendéglátóipar vesztesége, amely a felmérések szerint nyolcvanöt százalékra tehető. Michelangelo Melchionno, a CNA elnöke úgy nyilatkozott, hogy a felmérést elsősorban azért végezték el, hogy fölhívják a figyelmet arra, milyen súlyos problémákkal kell szembenézniük a római és környékbeli vállalkozóknak. A szövetség elnöke szerint nem kizárt, hogy május 4-én, a kijárási tilalom feloldásának első napján a kis- és középvállalkozók az utcára vonulnak. A szektornak bizalomra és azonnali készpénzforrásokra van szüksége, illetve arra, hogy az állam elismerje társadalmi és gazdasági értékeit, ne csak az adót akarja kifacsarni belőlük.

A világ országain végigsöprő Covid–19 cunamiként hatott az olasz társadalomra. Számos család felélte szerény tartalékait, és fedezet nélkül maradt. A karitászközpontok a szegénység megugrásáról, egy új szegény réteg megjelenéséről számolnak be. A REF kutatóintézet felmérései szerint a koronavírus okozta gazdasági krízis az ország lakosságának egy részét jelentősen elszegényítette. A munkanélküliek számát a 2020-as évre vonatkozóan egymillióra becsüli. Az újonnan megjelent szegények az emberhez méltó élethez szükséges élelmiszereket, orvosságokat és a lakhatásukat sem tudják majd fizetni. A Covid–19 tehát nemcsak egy generációt tizedelt meg kíméletlenül, illetve egészségügyi intézeteket kényszerített térdre, hanem az ország lakosságának további jólétét is veszélyezteti. Az új szegény réteggel tovább bővül a korábban nyilvántartott kilencmillió szűkölködő száma, akiknek egyharmadáról a kormány az állampolgári jövedelem juttatásán keresztül gondoskodott.

A takarékos olaszokról szóló szóbeszéd, amely a 2008-as gazdasági krízis előtt jellemezte a lakosságot, már nem állja meg a helyét. A megtakarítások 2008 és 2018 között nyolcról 2,5 százalékra estek vissza. Számos család a havi bevételéből tartotta fenn magát anélkül, hogy félre tudott volna tenni. A Caritas Italiana vezetője, Andrea La Regina arról számolt be, hogy ötven százalékkal növekedett a segítséget kérők száma. A szervezettől eddig számukra ismeretlen családok, idős egyedülállók is kérnek élelmiszert, anyagi segítséget, hogy az alapvető életvitelükhöz szükséges feltételeket biztosítani tudják. A lakosság lassan az aranytartalékaihoz nyúl, a koronavírus napjaiban a zálogházak előtti sorok egyre hosszabbak. Nápolyban átlagban egyórás a várakozási idő, de a jómódú iparvárosban, Torinóban is záróráig hosszú sorokban várakoznak a megszorultak. „Már hajnali négytől sorban állunk” – számolt be egy torinói lakos. Kéthavi kényszerkarantén után a becslések szerint csaknem kétszázhatvanezer család süllyedhet szegénységbe a magán-munkavállalók nyolcvan- és az alkalmazott dolgozók húszszázalékos bevételkiesését figyelembe véve. Amennyiben a bevételek további hat hónapon keresztül apadnak, a szegény családok száma háromszázkilencvenezerre növekedhet.

Egyelőre nem lehet tudni, hogy a drámai sokkhatásból mikor és milyen erőfeszítések árán szabadulhat az ország lakossága. Az azonban borítékolható, hogy éveken keresztül keserves árat fizetnek a világjárvány pusztításaiért.

Kapcsolódó írásaink

Közös ima Olaszországért és Magyarországért

ĀEperjes Károly mindenkit arra buzdít, interneten vagy azon kívül kapcsolódjon be, „serkentsük nemzetünket, ugyanis a koronavírusnál nagyobb vírus régóta pusztít: az istentagadás vírusa”