Gazdaság

George Soros örökre eladósítaná Európát

A spekuláns célja változatlan: az unió polgáraival több generáción keresztül saját világállam-elképzelései árát akarja megfizettetni – mondta lapunknak ifj. Lomnici Zoltán

George Soros újabb véleménycikkel jelentkezett, amelyben leírta elméletét arról, miként mentené meg az Európai Uniót a gazdasági összeomlástól. A lapunknak nyilatkozó szakember szerint azonban ha a spekuláns ötlete megvalósulna, az a totális gazdasági katasztrófa szélére sodorná Európát.

George Soros örökre eladósítaná Európát
Gazdaságilag is megalapozatlan a spekuláns legújabb elképzelése
Fotó: AFP/Fabrice Coffrin

Az Európai Uniónak örökjáradék-kötvényekkel sikerülhetne megoldani az egybillió eurós Európai Újjáépítési Alap finanszírozását – írta a héten George Soros a Project Syndicate oldalon. Véleménye szerint erről már ma tárgyalhatnának az Európai Tanács ülésén. Az általa javasolt örökjáradék-kötvények esetében a papírnak nincs lejárata, futamideje végtelen. Az alapösszeg törlesztésére soha nem kerül sor, a befektető cash-flow-ját kizárólag a fizetett kamatok biztosítják. Szokatlan, de a történelemben nem példátlan finanszírozási formáról van szó, és Soros szerint az ilyen rendkívüli idők különleges megoldásokat követelnek. Az uniónak pedig szerinte ezt meg kell ezt lépnie, ha el akarja kerülni a hosszú távú gazdasági károkat és következményeket.

Soros azt is kiszámolta, hogy 0,5 százalék kamat esetén „mindössze” évente ötmilliárd eurót kellene kiperkálnia az uniónak, ami a 2020-as uniós költségvetés három százalékát teszi ki.

Lapunk megkérdezte ifj. Lomnici Zoltánt, a Századvég Alapítvány jogi szakértőjét, hogy mi történhet a kötvényekkel, ha például szétesik az Európai Unió. A jogász hangsúlyozta, hogy Soros nemcsak politikai filozófusnak középszerű, hanem gyakorlati közgazdásznak sem a legalkalmasabb. Egy hétköznapi polgár is tisztában van vele, hogy jelenleg nem lehet pontosan előre jelezni a járványkrízisnek sem a közép-, sem a hosszú távú konzekvenciáit EU-szinten – emelte ki, hozzátéve: a spekuláns dolgozatát legfeljebb politikai ízű brosúraként érdemes kezelni, semmint felelős szakmai állásfoglalásnak tekinteni. A szakember arról is beszélt, sajnos a Bizottság által ősszel javasolt hétéves EU-s pénzügyi keret is azt mutatta, hogy Soros befolyása túlzottan jelentős az Európai Unióban. Azonban az EU-s vezetőknek is látniuk kell, hogy Soros antidemokratikus elképzelése gazdaságilag is megalapozatlan: ki vásárolja ugyanis meg ezeket az örökjáradék-kötvényeket, ha a pénzügyi tőkét, a gyártott tőke értékét soha senki nem fogja visszafizetni? – tette fel a kérdést, megjegyezve: ez nyilvánvalóan a totális gazdasági katasztrófa szélére sodorná Európát, amely így is nyögi majd a világjárvány következményeit. Soros nem kínál megoldást, hanem erre a folyamatra csak rátenne egy lapáttal – hangsúlyozta.

A spekuláns ötletéről szólva elmondta: Soros Györgyöt hasonló elvek vezették négy évvel ezelőtt, a népvándorlási válság idején is, amikor például páneurópai benzináradót, az EU-n belül pénzügyi tranzakciós adót javasolt, továbbá a keleti EU-tagokat büntetve a Kohéziós Alap, valamint az EU-s agráralap lefaragását követelte már 2021-től. Most az újabb válság talán felülírhatja ezen terveit, de célja ugyanaz: az európai polgárokat generációkon át eladósítva a saját világállam-elképzelései árát fizettetné meg velük – zárta szavait a Századvég szakértője.

Kapcsolódó írásaink