Gazdaság

Fertőtlenítőgyártásban önellátók lettünk

György László: Példaértékű vállalati összefogás, minden olyan terméket elő szeretnénk állítani itthon, amit lehetséges

A múlt hét példaértékű összefogást hozott, hiszen belföldön megoldottá vált a fertőtlenítőszerekhez használt alapanyagok (az etanol és a bioetanol) előállítása és a fertőtlenítőszerek gyártása egyaránt.

Fertőtlenítőgyártásban önellátók lettünk
Hazai cégek hetente 340 tonna alapanyagot bocsátanak rendelkezésre
Fotó: MH/Purger Tamás

Az a cél, hogy minden olyan eszközből, ami a koronavírus elleni védekezéshez kell, önellátóak legyünk. Mostanra fertőtlenítőszerek gyártásából önellátó lett Magyarország – jelentette be tegnap György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) gazdaságstratégiáért és –szabályozásért felelős államtitkára. Közölte, hogy minden olyan terméket elő akarnak állítani, amit Magyarországon lehetséges. Mindezzel a teljes magyar gazdaságot segítik – hangsúlyozta, hozzátéve: a mostani helyzetben nem szabad, hogy az állam túlságosan túlnőjön, viszont maradjon meg a piac szabályozó szerepe is. Arról is beszélt, hogy ez idáig 29 vállalat kért és kapott engedélyt fertőtlenítőgyártásra.

Kolos Gábor, a Győri Szeszgyár vezetője arról beszélt, hogy az olasz piacaik leépülése miatt nyitottak a magyar piac felé. Ők is átálltak a fertőtlenítők gyártására, és ezekből a termékekből jótékonysági akciót is tudnak támogatni. Az első pillanattól kezdve ellátták a Mol Lubot – tette hozzá. Benedek László, a Virasol cég vezetője arról beszélt, hogy heti száz tonna etanolt tudnak szállítani a fertőtlenítőszert gyártó egységeknek. A Mol szintén most állt át fertőtlenítőszer-gyártásra: A Mol-Lub és a Mol-Flu a két újonnan kifejlesztett termék, amelyekkel a kórházak, rendőrség, hadsereg ellátása is megoldottá válik – mondta Vida Szabolcs, a Mol Lub ügyvezető igazgatója.

A múlt hét példaértékű összefogást hozott, hiszen belföldön megoldottá vált a fertőtlenítőszerekhez használt alapanyagok – etanol és bioetanol – előállítása és a fertőtlenítőszerek gyártása egyaránt. Az ITM most azon dolgozik, hogy ez minél több, a lakosság egészségét és biztonságát szolgáló termék, pél­dául maszkok esetén is így legyen. Az etanol- és bioetanolgyártók mind a négyen „átzsilipelték” termelésüket, és megállapodtak a szállítást ille­tően: köszönet illeti a Győri Szeszgyár, a Hungrana, a Kall Ingredients és a Viresol, illetve a PannoniaBio vezetését. A cégek vállalták, hogy egyenlően viselve a terheket heti négy-négy kamion, összesen mintegy 340 tonna alapanyagot bocsátanak a Mol és a Florin rendelkezésére a fertőtlenítőszergyártáshoz. Egyes vállalatok a meglévő, akár exportra szánt megrendelésállományuk ellenére is vállalták az együttműködést. A nagy hagyományokkal rendelkező, a legmagasabb, gyógyszerészeti minőségben is szállító cégek mellett a PannoniaBio is engedélyt kapott a rendkívüli helyzetre tekintettel bioetanol fertőtlenítőszer alapanyagként történő forgalmazására és fertőtlenítőszer gyártására.

Kapcsolódó írásaink