Gazdaság

Adómentesség a bajba került agrárágazatoknak

Ingyenes lett a szabad felhasználású Agrár Széchenyi Folyószámla Hitel, a tárca megduplázta az elérhető keretösszeget

Mentesülnek az agrárium bajban lévő ágazatai a munkabérek utáni adózás alól, valamint egy álláskereső agrároldal segíthet a munkaerőhiány mérséklésében. Nagy István a hazai termékek előnyben részesítésére kéri a beszállítókat és a kiskereskedelmi láncokat az importtal szemben.

Adómentesség a bajba került agrárágazatoknak
Nagy István nyílt levélben kéri a magyar termékek előnyben részesítését
Fotó: MTI/Kormany.hu

Június végéig mentesülnek a munkáltatók a munkavállalóik munkabérei utáni közterhek megfizetése alól a díszkertészeknél, a bor- és szőlőtermelőknél, a pálinka-előállítóknál, a kisüzemi sörfőzdéknél és a vadgazdálkodási szolgáltatóknál is – közölte tegnap Nagy István agrárminiszter az operatív törzs online sajtótájékoztatója előtt. Felhívta a figyelmet, hogy a munkavállalóknak a járulékok közül csak a négyszázalékos természetbeni egészségbiztosítási járulékot kell megfizetniük, de annak mértéke nem haladhatja meg a 7710 forintot. Ingyenessé tették a szabad felhasználású, akár hároméves futamidejű Agrár Széchenyi Folyószámla Hitelt, és megduplázták annak felvehető hitelkeretét. Ez azt jelenti, hogy az év végéig megkötött új hitelszerződéseknél a felvehető hitel maximumát kétszázmillió forintra növelték, az agrártárca költségvetési forrásai­ból jelenleg is nyújtott kamat- és kezességidíj-támogatást száz százalékra emelte, valamint vállalta a hitelek megkötésével, fenntartásával kapcsolatos költségek teljes megtérítését – jegyezte meg.

Az agrártárca javaslatcsomagja rövid távú válságkezelési intézkedésekre, valamint a gazdaság újraindítását támogató beruházási projektekre vonatkozó terveket, programokat is megfogalmazott. Nagy István kifejtette, a legfontosabb célok most az értékesítési lehetőségek, a bevételek és a gazdaságok működéséhez szükséges munkaerő biztosítása. Ennek fényében az agrárminiszter nyílt levélben kérte a Magyarországon működő élelmiszer-kiskereskedelmi láncokat és a hazai beszállítókat a magyar termékek preferálására az import helyett. Emellett kiállt azért is, hogy az önkormányzatok a járványügyi szabályok betartása mellett tartsák nyitva a piacokat, hogy az emberek hozzáférjenek a magyar kistermelők termékeihez. Mindezek mellett az Agrárminisztérium elindította a Munkaszuret.hu internetes oldalt, egy olyan online felületet, amelyen keresztül az idénymunkát kínáló agrárvállalkozások nyújtotta munkalehetőségeket minél több magyar ember számára meg tudják mutatni, bevételszerzés lehetőségét teremtve mindazoknak, akik most más gazdasági ágazatokban tartósan vagy átmeneti jelleggel elvesztették megélhetésüket – tette hozzá a tárcavezető.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom