Gazdaság

Fokozatosan újraindul az autógyártás

Néhány európai országban, a járványügyi előírások teljes betartása mellett, fokozatosan újraindult, vagy a napokban indul újra az autógyártás. Magyarországon az Audi gyárcsarnoka népesül be elsőként.

Fokozatosan újraindul az autógyártás
Fotó: MH

Az Audi Hungaria győri gyárában kedden indítja a termelést. Az Audi a Volkswagen Konszernnel egyeztetve átfogó intézkedési csomagot dolgozott ki a járvány gyáron belüli terjedésének elkerülésére, igazodva a magyar egészségügyi hatóságok előírásaihoz is - tudatta a Kisalföld.

Az óvintézkedések egyik sarkalatos pontja a cég szerint a távolságtartás. A vállalat a munkatársak személyes érintkezési lehetőségeit már hetekkel ezelőtt a minimumra csökkentette. Azokon a munkahelyeken, ahol a munkavégzést fenn kell tartani, a 1,5 méteres biztonsági távolságot be kell tartani.

A személyes kontaktusok kiváltására telefonos ügyfélszolgálat működik például a személyügyön.

A munkahelyi éttermek átmenetileg az átalakítás miatt zárva tartanak. A termelés újraindulásával a vállalat ismét melegétkezési lehetőséget biztosít munkatársainak, de kizárólag előre csomagolva, elvitelre.

Az Audi Hungaria nemcsak a munkahelyen, hanem már a munkába jutás során is fokozott figyelmet fordít a munkatársak egészségének védelmére. A vállalat megduplázta szerződéses járatai számát, valamint folyamatos a buszok fertőtlenítése is.

Valamennyi munkatárs kötelező oktatáson fog részt venni, ahol a kibővített óvintézkedésekről kapnak átfogó tájékoztatást. Emellett erről egy erre a célra készített információs brossúrát is kézhez vehetnek a munkatársak.

Kiemelendő továbbá a munkatársak azon ötlete, hogy 3D-nyomtató segítségével védőmaszkokhoz készítsenek alkatrészeket.

Ebben a projektben az Audi Hungaria szorosan együttműködik a konszern más gyártó telephelyeivel. Az első prototípusokat már legyártották, ezeket jelenleg központilag validálják.

Alfons Dintner, az Audi Hungaria igazgatóságának elnöke a Kisalföldnek elmondta: céljuk, hogy „Covid-ready”-vé, azaz vírusbiztossá tegyék az Audi Hungariát. 

A világ más autógyáraiban is lassan beindul a termelés: a Hyundai kedden azt közölte, hogy ismét gyártani kezdett csehországi autógyárában. Közel három heti kényszerszünet után az Északkelet-Csehországban található gyárban a szokásos három helyett egyelőre csak két műszakban készítenek autókat.

A Hyundai 2006 óta van jelen Csehországban, ottani gyára tavaly mintegy 300 ezer járművet készített.

Ugyancsak kedden a Toyota japán járműgyártó közleményben tudatta, hogy a koronavírus miatt bezárt franciaországi és lengyelországi gyáriban a termelést április 22-én újraindítja.

A cég jelezte továbbá, hogy európai, észak-amerikai, latin-amerikai és ázsiai gyárainak döntő része jelenleg nem termel.

A Volkswagenhez tartozó Skoda kedden ismét elhalasztotta csehországi gyártásának újraindítását. A cég eredetileg azzal számolt, hogy a termelése április 6-án indul újra. Ezt az időpontot azonban először április 14-re, majd 20-ra tolta el, kedden pedig azt közölte, hogy a termelés várhatóan csak április 27-én indul be.

Kapcsolódó írásaink