Gazdaság

Képes lesz a turizmus a gyors regenerálódásra

Ebben az ágazatban minden segítség jól jön, így különös jelentősége van az Orbán-tervnek, a felhalmozott szakmai tudást, személyi-anyagi hátteret nem szabad veszni hagyni

Minden segítség jól jön, ezért különösen örülünk az Orbán-tervnek és a bérjárulékok csökkentésének. Van lehetőségünk munkahelymegőrző pályázatokon való részvételre is, be is adtunk egy ilyen tendert, ami most van elbírálás alatt – nyilatkozta lapunknak Kónya Ádám, az Euro Travel International Andrássy úti irodájának vezetője.

Képes lesz a turizmus a gyors regenerálódásra
Kónya Ádám: A légitársaságokat érte a legnagyobb csapás az ágazatban
Fotó: MH/Papajcsik Péter

– Mennyire vágott oda a szektornak a koronavírus?

– Amikor a világjárvány kezdett „eldurvulni” – nagyjából egy hónapja – akkor a külföldön tartózkodó utasaink hazahozatala vált elsődlegessé. Szerencsére mindannyiuk esetében sikerült megtalálni a megfelelő megoldást, mindenki rendben hazaérkezett, ám ehhez kollégáim önfeláldozó munkája is kellett. Ahogy mondani szokták, 0-24-ben dolgoztunk. Ezt követően a közeli dátumú, még érvényes, de már nem teljesíthető foglalások rendezése következett. Szerencsére valamennyi turisztikai partnerünk engedélyezte az április végéig még esedékes utaknál az ingyenes módosítást, a kötbérmentes lemondást, illetve az elmaradt úttal egyenértékű – sok esetben akár magasabb értékű – voucherek megváltása is opció volt. Lassan végére értünk ennek a „közvetlen vészelhárításnak”, s jelenleg a nyári utaknál segítünk tájékozódni utasainknak az esetleges lemondási vagy átfoglalási lehetőségekről. Mivel ezek a dátumok még messzebb vannak, és konkrét intézkedések a nyári utak időszakát nem érintik, így itt persze más az eljárás.

– Milyen megoldásokat tud alkalmazni, ami életben tarthatja az irodát, mi a stratégiájuk?

– Elsődlegesen a költségeinket igyekszünk minél inkább csökkenteni, racionalizálni. Ezzel óvjuk cégünk tartalék tőkéjét, hogy ha ez az időszak véget ér, akkor megújult erővel térhessünk vissza a piacra. Szerencsére az Euro Travel kiegyensúlyozott gazdálkodása biztosít némi mozgásteret ezekben a nehéz hónapokban is. Arra számítunk, hogy az utazni, pihenni, kikapcsolódni vágyóknak erre idén is lesz lehetőségünk, rajtunk nem múlik, hogy így legyen.

– A befizetett utakkal kapcsolatban mi az eljárás?

– Amennyiben olyan útról van szó, aminek a dátumát konkrét intézkedés vagy tiltás nem érinti, úgy a szerződési feltételek alapján járunk el. Ezeket a feltételeket viszont a kialakult helyzetre tekintettel az utasokra nézve sokkal kedvezőbbé alakítottuk át, amiben a partnereink is kivétel nélkül egyetértettek. Ingyenes módosítási lehetőségeket és szinte kötbérmentes elállást kínálunk utasainknak az olyan időszakokra és desztinációkra, amelyeket korlátozás még nem érint. Ezeket a feltételeket általában harminc nappal az indulás előttig tudjuk garantálni. Ezért aztán most tavasszal lemondani egy nyári utat nálunk nem érdemes, mert ugyanilyen feltételek mellett lehet ettől elállni például júniusban is, és ha rendeződik a helyzet, akkor akár utazni is érdemes. Jelenleg az új foglalásokra is érvényesek ezek a könnyítések, így kockázat nélkül tud valaki most foglalni nyári programot.

– Igénybe tud venni valamilyen segítséget?

– Természetesen minden segítség jól jön, ezért különösen örülünk az Orbán-tervnek. Lehetőség van a bérjárulékok csökkentésére, illetve a munkahelymegőrző pályázatokon való részvételre is, be is adtunk ilyen pályázatot, ami most van elbírálás alatt. Lennének persze még ötleteink – például a tavalyi év nyereségadójának elengedése, hiszen azt a nyereséget idén valószínűleg feléljük – de kapunk olyan segítséget is, amire nem is számítottunk. Egyik irodánk bérleti díját például az ingatlan tulajdonosa a következő két hónapra saját felajánlásként felére csökkentette. Azt is érzékeljük, hogy a Magyar Utazási Irodák Szövetsége milyen áldozatos szakmai- és lobbitevékenységet folytat az ágazat érdekeiért, ez szintén hozzájárul ahhoz, hogy bízzunk a jövőben.

– Lelkileg hogyan hat önökre a kialakult helyzet?

– Megvisel, ez tagadhatatlan. El kell fogadnunk az aktuális állapotokat és ezek szerint kell kialakítanunk az életünket, illetve meghozni a szakmai-egzisztenciális döntéseinket. Igyekszem optimistán, de azért a realitásokat is figyelembe véve a jövőbe tekinteni. Úgy gondolom, a turizmus mindig is az egyik legsérülékenyebb gazdasági ágazat volt, és az is marad, de eddigi tapasztalataim azt mondatják velem, hogy ezúttal is képes lesz a gyors regenerálódásra. Azt az elképesztő szakmai tudást, jártasságot és személyi-anyagi hátteret, amely az ágazat szakmai tőkéjét – s egyben százezrek megélhetését – jelenti Magyarországon, nem szabad veszni hagyni.

– Az önök irodája meg tudja-e tartani munkatársait?

– Sajnos volt olyan kollégánk, akitől nekünk is meg kellett válnunk, s talán ez viselt meg a legjobban. De a csökkent munkaigény és a jövőnket garantáló tőkénk megóvása miatt nehéz döntéseket is meg kellett hozni. Ugyanakkor megtartottuk ütőképes csapatunk „magját”, s mindenkit visszavárunk, ha vége ennek az embert próbáló válságnak.

– Miként alakul a kisebb irodák helyzete?

– Azt gondolom, a kisebb irodák vannak a legnagyobb veszélyben. Mindenkinek őszinte szívvel kívánom, hogy túlélje ezt a helyzetet, de nem vagyok biztos benne, hogy valamennyiüknek sikerül. És természetesen minden az „időtávon” múlik.

– Mit gondol a repülésről, hogyan módosul a jövőben? Újra a gazdagok kiváltsága lesz?

– Ezt nem gondolom. Vitathatatlan, hogy a légitársaságok szenvedték el szinte a legnagyobb csapást a turizmuson belül, de ez egy olyan iparág, ami talpra állt már a 2001-es terrortámadás után is. Szerintem itt is lesznek változások, de úgy hiszem, pár hónap múlva, néhány változást leszámítva az eddigiekben megszokott módon utazhat újra mindenki. Az árak valószínűleg nőnek, de nem hiszem, hogy a repülés ismét úri passzióvá válik.

Kapcsolódó írásaink