Gazdaság

Szigorúbb lett a szűrő az albérlők kiválasztásánál

A közvetítő a hely és az árak ismeretével, ügyvéd, közjegyző ajánlásával segítheti a bérlőt

Stratégiai fontosságú döntés a jó bérlő kiválasztása, ugyanis az ingatlan kiadása rendszerint hosszabb távra, legalább egy évre szól. A lapunknak nyilatkozó közvetítőhálózatok álláspontja szerint időtakarékos, egyben minőségi szűrő lehet a felek szempontjából, ha az előzetes igényfelméréseket követően találkoznak. A távol élő tulajdonosok pedig havidíj fejében ingatlankezelőt is megbízhatnak a havi teendőkkel.

Szigorúbb lett  a szűrő az albérlők kiválasztásánál
A bérbeadók legszívesebben egyedülállóknak adják ki a lakást, kisállat nélkül
Fotó: MH/Katona László

A megfelelő bérlő kiválasztása a bérbeadók számára stratégiai fontosságú döntés, hiszen a legtöbb bérlő minimum egy évig az adott ingatlanban fog lakni – válaszolta lapunk megkeresésére Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. Kifejtette, a jó bérlő megtalálása a bérbeadók számára nemcsak azért fontos, mert időben fizeti a lakbért és a járulékos költségeket, hanem az ingatlan kiköltözés­kori minősége is nagymértékben függ attól, hogy a bérlő mennyire vigyázott a bérleményre. A bérbevevő számára a megfelelő bérbeadó megtalálása szintén létfontosságú, hiszen lehet, hogy az ingatlan a bérbeadó tulajdona, mégis a bérbevevő otthona.

A megfelelő partner kiválasztása egy állásinterjúhoz hasonlítható a bérbevevők részéről. Sok tulajdonos már az ingatlan megmutatása során igyekszik megtudni minél többet a bérlőjelöltről: mivel foglalkozik (ami fedezetet nyújt a bérleti díjra is), mi a családi állapota, mi a hobbija, mennyire él aktív társadalmi életet.

A bérbevevők számára a legtöbbet az ingatlanhirdetésből a hirdetés szövegezése árulja el a tulajdonosról. Az ingatlanhirdetéshez képest a telefonbeszélgetés, illetve a személyes találkozás ezerszer többet mond el a bérlőknek a bérbeadókról. Ezeket az alkalmakat érdemes kihasználni, mivel a bérleti szerződés megkötése előtt általában csupán egyszer–kétszer szoktak találkozni a felek egymással ezen a gyorsan pörgő piacon – mutatott rá a szakértő.

A szerződés megkötése során fontos tisztázni az ingatlan állapotát, akár tételes vagy fényképes melléklettel ellátott leltárral, és a lehető legtöbb – elsőre valószínűtlennek tűnő – forgatókönyvet is írásba foglalni. Balogh László szerint a legjobban akkor járnak a felek, ha a szerződéskötés során ügyvéd vagy közjegyző segítségét veszik igénybe, ezzel ugyanis elkerülhetővé válnak a későbbi potenciális vitás kérdések, amikre egy internetről letöltött sablonszerződés nem tér ki. A közjegyzők előtt kötött szerződés ráadásul azonnal végrehajtható, amivel meg lehet spórolni akár többévnyi bírósági pereskedést egy esetleges jogvita során. Sok esetben viszont az idő, illetve a bérlők megszűrése miatt választják a szakértő segítségét – ezt már az Otthon Centrum válaszolta lapunk megkeresésére. Hozzátették, mind a bérbeadó, mind pedig a bérlő nem kevés időt tud spórolni azzal, ha egy ingatlanközvetítő segítségét kéri. Hozzátették, a közvetítői díjat a bérbeadónak kell fizetnie, és jellemzően az első kéthavi bérleti díj a tanácsadó jutaléka. A bérlő esetében nagy segítség lehet még a szakember városismerete, valamint tájékozottsága például a bérleti díjak tekintetében. De ugyancsak könnyebbséget jelenthet, ha a közvetítők vállalják a bérleti szerződés előkészítését, jogásszal történő egyeztetését is. Álláspontjuk szerint egyben minőségi szűrőt is jelent a közvetítőn keresztül albérletet keresni, hiszen az ingatlanszakértővel történő első találkozás során a bérlő igényeiről és elvárásairól egyeztetnek, és ennek megfelelően válogatja ki a közvetítő az adatbázisból azokat a releváns ingatlanokat, melyek az ügyfél elvárásainak – elhelyezkedés, ár, felszereltség, méret, állapot alapján – megfelelnek. Bérbeadói oldalról más jellegű elvárásokat fogalmaznak meg. Háziállatot vagy dohányzó bérlőt nem szeretnének a lakásban. A gyerekes családokkal, illetve az egyedülálló szülőkkel szemben is vannak egyes tulajdonosoknak fenntartásai. Sok esetben attól tartanak, hogy ha fizetésképtelenné válik a bérlő, és mindehhez még nem is együttműködő, akkor akár éveken át tartó pereskedés is várhat rájuk, az okozott kárról nem is beszélve. Persze a fizetésképtelenség egy egyedülálló bérlővel is előfordulhat – mutat rá a szakértő, megjegyezve, számtalan történetet hallottunk már arról mindannyian, hogy a bérlő nem fizette a bérleti díjat, ennek ellenére nem akart kiköltözni a lakásból, így a bérbeadónak rengeteg kárt okozott. Többek között ezzel is magyarázható az a tény, hogy sokan nem akarják kiadni a lakásukat.

Benedikt Károly, a Duna House PR- és elemzési vezetője lapunk megkeresésére azt válaszolta, hazánkban az elmúlt években jelentős változáson esett át a bérleti piac, és nagyon lassan elkezdődött egy, a nyugat-európai országokban már jó ideje megszokott fejlett bérleti kultúra kialakulása, amelyben a szolgáltatók, közvetítők is szerepet kapnak. A szolgáltatások iránti növekvő igény akár belföldi, akár külföldi oldalon a befektetési céllal vett lakásoknál vehet le óriási adminisztrációs terhet mindkét oldal válláról, valamint az ingatlankezelésben is egyre többen veszik igénybe a szolgáltatókat. Az ingatlanközvetítő igénybevétele nemcsak vásárlói, de vevői oldalról is díjmentes – hívta fel a figyelmet Benedikt Károly, hozzátéve, hogy a javadalmazás mértéke a bérleti szerződések időtartamától is függ.

A közvetítői segítséggel történő kiadásnak előnye lehet az előbb említett előszűrésen kívül, hogy a nehezebb ügyek tisztázásában is tudnak tanácsot adni vagy a megfelelő szakemberhez irányítani a feleket. Benedikt Károly itt szintén a közjegyző előtt kötött szerződés jelentőségére hívta fel a figyelmet. Aki viszont a kiadás megtörténte után is a legkevesebbet szeretne foglalkozni az ingatlannal, azoknak érdemes ingatlankezelő – idegen szóval home management – szolgáltatást igénybe venni, akik havidíjas konstrukcióban minden feladatot levesznek az ügyfél válláról – mondta Benedikt Károly. Az ingatlankezelők beszedik a havi bérleti díjat, ellenőrzik az ingatlant, és minden ezzel kapcsolatos teendőt – közüzemi díjak befizetése, javítás, szerelés – átvállalnak az ügyfelektől, akiknek naprakész, online is megtekinthető elszámolással állnak rendelkezésre. Ezt a külföldi ingatlanbefektetők mellett, akik sokszor fizikailag sincsenek hazánkban, már a magyar lakástulajdonosok is egyre többen igénybe veszik.

A járvány a kínálati piacot húzza


A 2015-ös évtől kezdődően 2019-ig az volt a jellemző, hogy a bérbeadók tudtak válogatni a bérlők közül, hiszen egy-egy megfelelően árazott, vagyis az ingatlan adottságaival összhangban lévő bérleti díjjal meghirdetett kiadó lakásra számtalan bérlő jelentkezett – fejtette ki Balogh László. Hozzátette, ez volt az az időszak is, amikor a befektetők nagy számban vásároltak ingatlanokat azzal a stratégiával, hogy hosszú távú bérbeadással fogják hasznosítani, ezáltal a kiadó ingatlanok száma is jelentősen növekedett. Idén a kínálatot és árakat már a koronavírus-járvány is jelentősen alakítja, az árak szintén az Ingatlan.com összesítése alapján minimális csökkenésnek indultak a fővárosban, ugyanakkor a kínálat részben a turisták várható elmaradása miatt tovább nőtt.
(MOA)

Kapcsolódó írásaink