Gazdaság

Csökkennek a bérleti díjak

Akik befektetési céllal vásároltak ingatlant, átállhatnak a kiadásra

Rövid távú kompromisszumos megoldást jelenthet a lakásbérleti díj átmeneti csökkentése, illetve a határozott idejű szerződések meghosszabbítása az OTP Ingatlanpont közleménye alapján. Hosszú távon, a járvány lecsengését követően pedig a szerződések kiegészítésével át is formálódhat az albérletpiac.

A hirtelen bővülő kínálat és a zsugorodó kereslet hatására már jellemzően stagnálnak, a belső kerületekben enyhén csökkennek az európai összevetésben is kiugróan magas albérletárak – derült ki az OTP Ingatlanpont tegnapi közleményéből. Hozzátették, átmenetileg kényszerhelyzeteket szülhet a koro­navírus-járvány az albérletpiacon, mivel a bajba kerülő bérlők nem tudják kitermelni a lakhatási költségeket, a bérbeadók pedig nem tudnak lemondani a bevételekről. Emlékez­tettek, a bérlő csak akkor tagadhatja meg rendkívüli helyzetre, vis maior­ra hivatkozva a díjfizetést vagy csökkentheti annak összegét, ha a bérbeadóval kötött szerződésében is szerepel ez a lehetőség.
A bérbeadó pert indíthat, ez azonban, ugyancsak a járvány miatt, a megszokottnál is jobban elhúzódhat.

„A bérlők és a bérbeadók közötti kompromisszumos megoldás lehet a bérleti díj átmeneti csökkentése. Erre már láttunk kezdeményezéseket a bérbeadói oldalon, és az is elképzelhető, hogy a felek megállapodnak a határozott idejű lakásbérleti szerződés határidejének meghosszabbításáról – mondta Valkó Dávid. Az OTP Ingatlanpont vezető elemzője szerint a járvány lecsengését követő piaci változások egyik fontos eleme lehet a lakásbérleti szerződések részletesebb kiegészítése a vis maior helyzetek kezelésére vonatkozó szabályokkal.

A vállalati és lakossági hitelek törlesztésére az év végig meghirdetett kormányzati moratóriumnak köszönhetően azok a bérbeadók is kaptak néhány hónap gondolkodási időt, akik befektetési céllal vásároltak ingatlant. Arányuk a Magyar Nemzeti Bank 2019-es lakáspiaci adatai szerint Budapesten tavaly elérte a negyven százalékot, jelentős részük – főként a belvárosban – a rövid távú lakáskiadásra alapozta üzleti stratégiáját. Előttük a járvány rövid távú következményeként az OTP Ingatlanpont szakértői szerint is két lehetőség áll: értékesítik ingatlanjaikat, vagy átállnak az alacsonyabb, de kiszámíthatóbb jövedelmet biztosító hosszú távú lakáskiadásra.

Ha az albérleti díjakat az átlagos jövedelemmel összevetve vizsgáljuk, Budapest a hatodik legdrágább főváros Európában. Mivel Európa több városa már a koronavírus elterjedése előtt is lakhatási problémákkal küzdött, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője úgy látja, hogy a járvány a kedvezőtlen hatások mellett lehetőséget is kínál a lakásbérleti piac szereplőinek, hogy átgondolják, illetve akár új megoldásokkal bővítsék hosszú távú stratégiájukat.

Kapcsolódó írásaink