Gazdaság

Kuvaszok a polgárőrségnek

A Hungarikumok Gyűjteménye segít erősíteni nemzeti identitásunkat

Versenyelőnyt biztosíthat a hazai termékeknek a hungarikummá nyilváníttatásuk. V. Németh Zsolt, az Agrárminisztérium kiemelkedő nemzeti értékek felügyeletéért felelős miniszteri biztosa a lapunknak adott interjúban elmondta, a kuvasz fennmaradásában nagy szerepet játszott a tárca Kuvasz-Őr! Nagyragadozóvédelmi Programja.

Kuvaszok a polgárőrségnek
V. Németh Zsolt
Fotó: MH

– Miből válhat hungarikum?

– A Hungarikumok Gyűjteményébe a legkiválóbb hazai ételeket-italokat, nemzetközileg elismert gasztronómiai elemeket, turisztikai fogadóhelyként működő, így gazdasági aktivitást ösztönző településeket, világörökség-helyszíneket vagy fürdőhelyeket gyűjtünk össze. Fontos, hogy hungarikum csak abból lehet, amely előzőleg már felvételt nyert a Magyar Értéktárba.

– Milyen gazdasági előnyökkel bírhat egy termék, egy helyszín vagy jelesül egy állatfaj hungarikummá nyilváníttatása?

– A hungarikum-minősítés versenyelőnyt garantálhat, hiszen az adott terméket, elemet egy törvény által meghatalmazott testület minősítette a magyarságra jellemzőnek, a nemzet „csúcsteljesítményének”. Ugyanakkor szeretném megjegyezni, hogy összességében a Hungarikumok Gyűjteményének a magyar identitás megerősítése a célja, és ez a legfőbb feladata.

– A napokban az agrártárca támogatásával öt kuvaszkölyök került az Országos Polgárőr Szövetséghez. Miért tekinthető a kuvasz hungarikumnak?

– A kuvasz a másik nyolc magyar kutyafajtával együtt került be a Hungarikumok Gyűjteményébe 2017-ben. Ennek oka, hogy a magyar életmód szerves részét képezik azok az állatok, amelyek akár haszon- vagy társállatként együtt éltek a magyarsággal. A hazai kutyafajták jelentős része ilyen, hogy több száz éve együtt él, például a kuvasz, amely bizonyíthatóan a honfoglaló magyarokkal érkezett meg a Kárpát-medencébe, tehát már előtte is meghatározó volt a történelmünkben. Ha a kuvasz eltűnik az udvarokról, szegényebb lesz nélküle a táj és a magyarság összképe.

– Van előrelépés a tenyésztésben?

– Fordulat történt a magyar kutyafajta megmaradásában, amely az agrártárca a génmegőrzési és a Kuvasz-Őr! Nagyragadozóvédelmi Programmal fenntartott összehangolt tevékenységének köszönhető. A hungarikumok népszerűsítése révén élénkül az érdeklődés a kutyafajták, köztük a kuvasz iránt.

Kapcsolódó írásaink