Gazdaság

Tarthatatlan a jelenlegi európai mézpolitika

A méhtartáshoz olyan gazdasági háttérre van szükség, amely a termék felvásárlási árán keresztül biztosítja, hogy a méhészeknek megérje ezt a gazdasági tevékenységet folytatniuk

Brüsszelben tüntetett az Európai Méhekért Egyesület, ami hozzájárul ahhoz, hogy az uniós tagországok miniszterei az Európai Bizottsággal folytatott tárgyalások során védeni tudják a termék minőségét.

Tarthatatlan a jelenlegi európai mézpolitika
Nagy István (jobbra) a helyszínen biztosította támogatásáról a tiltakozó méhészeket. Mint mondta, a mézkészítés mint gazdasági tevékenység önmagában nem tudja eltartani a szakmabelieket, ezért a magyar kormány keresetkiegészítő támogatást biztosít számukra.
Fotó: Drnagyistvan.hu

Az európai mézpolitika teljességgel tarthatatlan, hiszen nem nyújt elegendő védelmet a laboratóriumi körülmények között létrehozott, főként Ázsiából érkező műmézekkel szemben, ezzel teljesen tönkreteszi az európai mézpiacot és a méztermelőket – jelentette ki tegnap Nagy István agrárminiszter Brüsszelben, magyar és spanyol méztermelők tüntetésén elmondott nyilatkozatában. A tárcavezető hangsúlyozta: az Európai Bizottságnak újra kell nyitnia a mézirányelvről szóló dossziéját, ugyanis sokkal szigorúbban meg kell határozni és a mézesüvegeken feltüntetni a méz eredetét. Meg kell nevezni, hogy mely országból származik a termék, és milyen arányokban tartalmaz európai és más eredetű mézet – derült ki a távirati iroda tudósításából.

Elmondta, a méhészek brüsszeli tüntetése hozzájárul ahhoz, hogy az uniós tagországok miniszterei az Európai Bizottsággal folytatott tárgyalások során védeni tudják a beporzókat és az európai méz minőségét. Az európai méhészek is szigorú eredetvizsgálatot, a címkézés és euró­pai védjegyek révén pedig nyomon követhetőséget szeretnének az európai eredetű méznek – közölte. Nagy István kiemelte: a méhészet kis ágazat, ugyanakkor stratégiai, hiszen a méhek beporzó tevékenységétől függ, hogy megfelelő mennyiségű étel van-e az asztalokon. Ha a méhészek tönkremennek, nincsenek méhek, nincs beporzás, az élelmiszerek kétharmada eltűnik az áruházak polcairól – hívta fel a figyelmet.

A méhtartáshoz olyan gazdasági háttérre van szükség, amely a méz felvásárlási árán keresztül biztosítja, hogy a méhészeknek megérje ezt a gazdasági tevékenységet folytatni – emelte ki. A mézkészítés mint gazdasági tevékenység önmagában nem tudja eltartani a méhészeket, ezért a magyar kormány keresetkiegészítő támogatást biztosít számukra. Hosszú távú megoldás lenne, ha európai szinten lehetne védelmet biztosítani a méhészek és a teljes méhpopuláció számára – tette hozzá. „Célunk, hogy a fogyasztó eredeti mézet tudjon fogyasztani, hiszen ezzel hozzájárulunk a teremtett világunk hosszú távú fenntartásához” – fogalmazott az agrárminiszter.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom