Gazdaság

Babaváró támogatás: nagy az igény a bankoknál

Az állami és a piaci konstrukciók után is érdeklődnek a fiatal családos ügyfelek, emellett gyakran kombinálják is az igényelhető kölcsöntípusokat

Töretlen a babaváró támogatás népszerűsége a lapunk által megkérdezett pénzintézeteknél azzal együtt és annak ellenére, hogy kedvezőbb lett egyes személyi hitelek kamatozása. Az ügyfelek gyakran kombinálják a kölcsönfajtákat, a babavárót pedig akkor is érdemes lehet igényelni, ha valaki a későbbiekben a tervekkel ellentétben valamiért mégsem vállalna gyermeket.

Babaváró támogatás:  nagy az igény a bankoknál
Az utóbbi időben igényelt hitelek jelentős hányada babaváró támogatás
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

Egyes korábbi hírekkel ellentétben a kedvező kamatozású személyi hitelek megjelenése nem vetette vissza az érdeklődést az államilag támogatott konstrukciók iránt.

Az elmúlt félév tapasztalatai alapján mind a két termékre (babaváró támogatás és személyi kölcsön) jelentős kereslet mutatkozik, valamint az ügyfelek bíznak a pénzintézet állami támogatások közvetítése kapcsán szerzett tapasztalataiban – válaszolta megkeresésünkre az OTP Bank Zrt. A hitel- és pénzintézet 2019. július 1. és a tavalyi év utolsó napja között 22 ezer babaváró szerződést kötött, átlagosan 9,2 millió forint értékben. A legtöbb igénylés Budapestről és környékéről, valamint Északkelet-Magyarországról érkezett. Az ügyletek harmadánál már kérték a családok a törlesztés felfüggesztését.

A gördülékeny és papírmentes ügyintézést segíti, hogy az ügyfelek a minden bankfiókban megtalálható digitális aláírópadon írhatják alá szerződésüket. Ha pedig minden dokumentum rendben van, a folyósítási idő néhány munkanapot tesz csak ki az OTP Banknál – írták.

Mind a babaváró támogatás, mind a falusi családi otthonteremtési kedvezmény (csok) iránt élénken érdeklődnek a jogosult családok. Babaváróból 2019. december közepéig 3805 családdal kötött szerződést a Takarékbank 36,526 milliárd forint értékben – válaszolta lapunk megkeresésére a pénzintézet. Falusi csokból 2019. november végéig 311 szerződéskötés történt a Takarékbanknál és 1,441 milliárd forint támogatást folyósítottunk – tették hozzá. Ennél az intézetnél nem tapasztalható jelentős régiós eltérés, a falusi csok pedig az észak-keleti megyékben (Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg), valamint Békés és Heves megyében a legnépszerűbb.

Az ugyancsak szabad felhasználású személyi kölcsön is kedvelt termék, a Takarékbank tapasztalatai szerint a fiatal családos ügyfeleik mindkét termékkonstrukciót az egyéni élethelyzethez igazodva igénylik meg, a babaváró támogatás esetében pedig a legtöbben a maximális összeget veszik igénybe.

A CIB Bank annyit válaszolt, a babaváró kapcsán jelentős regionális eltérést a folyósított ügyletek vonatkozásában nem láttak, Budapest némileg magasabb, Nyugat-Magyarország az átlagtól alacsonyabb értéket mutat. Ennél a pénzintézetnél sem befolyásolta a támogatott konstrukciók népszerűségét a személyi hitelek piaca.

A K&H Bank esetében jellemzően a központi régióban igényelték a legtöbben a babaváró támogatást – írta lapunk vonatkozó kérdésére a pénzintézet. A személyi hitelek kamatának csökkenése nem befolyásolta a babaváró népszerűségét, és nem tapasztaltuk azt sem, hogy ügyfeleink alacsonyabb összegű babaváró támogatást kérnének amiatt, hogy a korábbiakhoz képest valamivel alacsonyabb lett a személyi kölcsönök átlagos piaci kamatlába – fűzték hozzá. A K&H Bank 2019. szeptember végéig összesen 2981 babaváró szerződést kötött, összesen mintegy 29 milliárd forint értékben.
A Budapest Banknál hasonlóan alakult a darabszám, tavaly év végéig a pénzintézet 1856 darab babaváró szerződést kötött 18 milliárd forint értékben. Ugyancsak a tavalyi év utolsó napjáig bezárólag 118 millió forint értékben valósultak meg csok támogatási szerződéskötések, amelyek mellé 59 millió forint értékben kamattámogatott hitelt is nyújtottak – válaszolta lapunk megkeresésére a Budapest Bank. Utóbbi konstrukció esetén nem tapasztaltak jelentős régiós eltérést.

A személyi kölcsönök átlagos kamatszintjének alakulása véleményük szerint nem befolyásolta a babaváró iránti keresletet, hiszen annak kamata a gyermekvállalás teljesülése esetén nulla százalék, de még a gyermekvállalás nem teljesülése esetén is jobb, mint a legkedvezőbb személyi kölcsön kamata. Így gyakorlatilag szinte mindenkinek, aki megfelel
a jogosultsági feltételeknek, megéri felvennie a támogatott konstrukciót. Ennek megfelelően az ügyfelek több mint kilencven százaléka a maximális összeget igényelte, a folyósított átlagos hitelösszeg pedig meghaladja
a 9,7 millió forintot. Mindeközben ennél a pénzintézetnél a személyi kölcsönök iránti kereslet is jelentősen nőtt. Az előbbiek, valamint a korábban megírt tendenciák alapján az látszik, hogy az ügyfelek gyakran kombinálják is a különböző konstrukciókat. Szintén ismert, a babaváró támogatás a személyi kölcsönökhöz hasonlóan nem igényel ingatlanfedezetet.

Kapcsolódó írásaink