Gazdaság

Az eurozóna teljes átalakítását sürgeti Matolcsy György

Az eurózóna reformjára, a maastrichti kritériumok újragondolására van szükség - mondta Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke a Lámfalussy-konferencián hétfőn Budapesten.

Az eurozóna teljes átalakítását sürgeti Matolcsy György
Húsz évvel az euró bevezetése után néhány alapvető feltétel még mindig nem teljesült, új párbeszédre van szükség arról, reformálják meg a valutaövezetet - mutatott rá a jegybankelnök a Lámfalussy-konferencián elmondott beszédében
Fotó: MH/Papajcsik Péter

Az európai és globális gazdaságpolitikai gondolkodás meghatározónak számító fórumának témája a fenntartható konvergencia - mondta a jegybankelnök. Az európai közösség minden tagját az eurózóna átalakításáról szükséges párbeszéd elindítására kérte. Magyarország elkészítette ezt a programot - jelezte.

A jegybank elnöke szerint Magyarország 2013 óta fenntartható felzárkózási pályán van, azóta a magyar gazdaság növekedése átlagosan évi 3,8 százalék volt, ami több mint 2 százalékponttal meghaladta az eurózóna átlagát. Az egy főre eső GDP-ben jelenleg az uniós átlag 73 százalékán áll az ország, ez is folyamatos felzárkózást mutatott az utóbbi években. A felzárkózás harmadik fontos tényezője Matolcsy szerint, hogy a GDP-arányos államadósságunk 2022-re 60 százalék alá csökkenhet. A pozitív változások mellett szükségünk van új versenyképességi reformokra, amihez a nemzetközi partnerekkel is párbeszédet kell folytatni.

Húsz évvel az euró bevezetése után néhány alapvető feltétel még mindig nem teljesült, új párbeszédre van szükség arról, hogyan reformálják meg a valutaövezetet - emelte ki az MNB elnöke. A reformokra szerinte kiváló alkalmat kínál az 1992-es Maastrichti Szerződés harmincadik évfordulója 2022-ben. A konvergenciareformhoz új párbeszéd kell az EU intézményeivel és a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) is. Európában mindenki erős EU-ban érdekelt, a hosszú távon fenntartható sikeres európai gazdasághoz versenyképességre, kohézióra van szükség - tette hozzá. Az eurózóna első tíz éve sikeres volt, de a globális pénzügyi válságot követően számos problémával és megoldatlan kérdéssel szembesült - vélekedett.

Peter Praet, az Európai Központi Bank igazgatóságának korábbi tagja kiemelte: az eurózóna stratégiájának sürgős felülvizsgálatára van szükség. Idén év végére várhatóan a végére érnek a felülvizsgálatnak. A reformokkal kapcsolatban fontos, hogy legyenek határidők - húzta alá. Szerinte az egyensúlytalanságok már az eurózóna első évtizedében megjelentek, talán túlságosan elhanyagolták ennek jeleit. A monetáris politika nem tud hatékonyan működni más politikák támogatása nélkül. Azt mondta, hogy az Európai Központi Bank iránti bizalom alacsony, azzal együtt, hogy az emberek szeretik az eurót.

Az eurózóna első tíz éve sikeres volt, de a globális pénzügyi válságot követően számos problémával és megoldatlan kérdéssel szembesült
Az eurózóna első tíz éve sikeres volt, de a globális pénzügyi válságot követően számos problémával és megoldatlan kérdéssel szembesült
Fotó: MH/Papajcsik Péter

A hetedik alkalommal hétfőn megrendezett konferencia előtt vasárnap este átadták a Magyar Nemzeti Bank által alapított Lámfalussy és Popovics-díjat. Az MNB szakmai bizottságának javaslatára az euró „atyjának” nevét viselő díjat idén Peter Praet, az Európai Központi Bank (EKB) egykori vezető közgazdásza, és kormányzótanácsának tagja kapta. A Popovics-díjat Baksay Gergely, az MNB költségvetési és versenyképességi elemzések igazgatóságának igazgatója vehette át.

Kapcsolódó írásaink

Továbbra is az Európai Unió élmezőnyében

ĀVarga Mihály: Még háromszázezer embert be lehet vonni a munkaerőpiacra, ezért új lépéseket tervez a kormány a fiatalok és a nők foglalkoztatásának bővítése érdekében