Gazdaság

Egyre népszerűbb az ingatlanos szakma

A közvetítőknek nincs külön iskolája, de fiatalok és idősek is megtalálják számításukat a piacon

Egyre felkapottabbak az ingatlannal foglalkozó karrierpályák, ebben nagy szerepet játszik a magas kereseti lehetőség is. A szakmában az átlagéletkor 44 év, a legfiatalabb munkavállaló épphogy betöltötte a huszadik életévét, a mesterség legidősebb képviselője pedig 74. évébe lépett már. Elemzők szerint a legnépszerűbb ingatlanos foglalkozás a társasházkezelő lesz az idei évben.

Egyre népszerűbb az ingatlanos szakma
Idén a legfelkapottabb ingatlanos szakma a társasházkezelő lesz
Fotó: MH/Papajcsik Péter

Az ingatlanos szakma népszerűsége a piac fejlődésével és növekedésével párhuzamosan nőtt – mondta a Magyar Hírlapnak Benedikt Károly, a Duna House marketing és PR-vezetője. A jó kereseti lehetőségek mellett jelentős szerepet játszik az, hogy az ingatlanos szakmában a fiatalok és az idősek egyaránt megtalálhatják a számításukat. Ez a tendencia egyedülállónak számít minden szakmunkát figyelembe véve.

A marketingvezető ismertette, az ingatlanközvetítő vállalat több mint ezer fős mintán vizsgálta a szakma legfontosabb ismérveit 2018-ban. Az ingatlanközvetítők között végzett felmérés alapján a legfiatalabb szakmában dolgozó alig múlt húszéves, míg a legidősebb aktív értékesítő 74. életévébe lépett már. A szakmában az átlagéletkor 44 év, a nemek közti arányok versenyét a hölgyek nyerték hatvan-negyven százalékos megoszlásban. A legsikeresebb értékesítők a negyven év feletti hölgyek és a harminc év körüli férfiak közül kerülnek ki a Duna House hálózatában.

Az ingatlanközvetítőknek nincs külön iskolája, ahhoz, hogy valaki a szakmában dolgozzon felső középfokú OKJ-s szakképesítés szükséges, ezt a Duna House hálózatánál például házon belül el lehet végezni. A legtöbben más szakmából érkeznek erre a piacra, 63 százalékuk középfokú végzettséggel rendelkezik, 15 százalékuk egyetemet, 22 százalékuk pedig főiskolát végzett. A szakmai továbbképzés az ingatlanközvetítő hálózatoknál folyamatos, így részterületekre való specializálódás és a legújabb technológiák elsajátítása is lehetséges a karrier előrehaladtával. Az ingatlanközvetítői szakma kompetenciái között az értékesítési attitűd megléte alapfeltétel, egy-egy idegennyelv ismerete pedig plusz bevételi lehetőségeket biztosít a külföldi vásárlók egyre bővülő csoportjából – tette hozzá Benedikt Károly.

Az ingatlanos szakmák közül minden eddiginél keresettebb szakma lesz 2020-ban a társasházkezelő – tudatta lapunkkal Szabó Andrea, a Tanfolyamokj.hu honlap szerkesztője. Azoknál a kisebb társasházaknál, ahol a közös képviselői feladatokat eddig valamelyik lakó látta el, a törvénymódosítás értelmében új képviselőre lesz szükség, ugyanis a tisztség betöltését a jövőben szigorúan képesítéshez kötik.

A négy hónapos társasházkezelő képzés során a résztvevők elsajátíthatják, hogyan kell különböző ingatlanok üzemeltetési, fenntartási, valamint felújítási folyamatait kezelni. Emellett a képzés kitér még a szervezési és ellenőrzési feladatokra, valamint az elszámolás- és költségvetés-készítésre is. A társasházkezelő OKJ-tanfolyam mellett a rövid idő alatt megszerezhető szakmát keresőknek szintén jó választás lehet a négy hónap alatt elvégezhető ingatlanközvetítő képzés.

A Duna House statisztikái alapján a szakmával egy éven belül már kétszáz-háromszázezer forintos nettó bevétel érhető el, de a néhány éves tapasztalattal rendelkező ingatlanközvetítők magasan az átlagbérek fölött keresnek, jellemzően négyszáz- és hatszázezer forint közötti fizetést visznek haza – emelte ki Szabó Andrea.

Kapcsolódó írásaink