Gazdaság

Könnyen kiadható, de átminősítési nehézségeket is rejthet a szuterén

Az elhelyezkedés, valamint a kis alapterület miatt kedveltek a befektetők körében az alagsori helyiségek

A magas ingatlanárak miatt lakhatási célra is egyre inkább keresik a szuteréneket, amelyeket jellemzően korábban tárolóként hasznosítottak. Noha ez egy jól kiadható ingatlantípus, a felújítandók között válogatva a lakhatási célú átminősítésre vonatkozó szabályozásokkal is számolni kell – mondta lapunknak Benedikt Károly, a Duna House PR- és elemzési vezetője.

Könnyen kiadható, de átminősítési nehézségeket is rejthet a szuterén
A természetes fény hiánya sem riasztja el a reménybeli vásárlókat
Fotó: MH/Papajcsik Péter

A szuterén, félszuterén ingatlanok régóta jelen vannak az ingatlanpiacon, ám az elmúlt években egyre többen gondolnak ezekre lakhatási céllal – válaszolta lapunk megkeresésére Benedikt Károly, a Duna House PR- és elemzési vezetője.

Hozzátette, régebben jellem­zően az ilyen típusú, kisebb alapterületű, kevésbé világos ingatlanokat ténylegesen pincéknek használták, esetleg üzlet- vagy irodahelyiségként hasznosították, a lakhatási célú felhasználás ennél jóval kisebb arányt tett ki. A folyamatosan emelkedő ingatlanárak miatt azonban megjelent a piacon a lakhatási céllal keresők között is a szuterén, illetve már lakhatási céllal kerestek rá ilyen típusú ingatlanokra. Jellemzően a régebbi építésű belvárosi téglaházaknál találkozhatunk ilyen lakásokkal, amelyeknél így a kedvezőtlenebb lakhatási szempontok mellé nagyon jó elhelyezkedés párosul, ami sokakat hajt a kompromisszum felé.

Az elhelyezkedésük, valamint az alapterületük miatt könnyű kiadni őket, így sok befektető vett meg kedvezőbb árú, felújítandó szuterén lakásokat, amiket később felújítás után a bérleti piacon hasznosítottak – mutatott rá Benedikt Károly.

Egyúttal figyelmeztetett, a szuterén lakások megvásárlása előtt az átlagosnál nagyobb figyelmet érdemes szentelni az ingatlan állapotának megállapítására. A föld alatti elhelyezkedés miatt a nedves falak, beázások sokkal több kellemetlenséget okozhatnak később, és az is fontos kérdés lehet, hogy elegendő napfény jut-e a lakásba. Egyre gyakrabban találkozni azonban olyan esetekkel, amikor még nem felújított helyiségeket hirdetnek úgy, hogy lakhatási céllal is hasznosíthatók, ezeknél a közös helyiségeknél, mosókonyháknál, régi tárolóknál érdemes az ingatlan átminősítésének lehetőségeit és az ezeket érintő szabályozásokat is áttekinteni vásárlás előtt.

Megkérik a minilakások árát

Budapesti viszonylatban a jó elhelyezkedésű, felújított szuterén lakások esetében már könnyen találkozhatunk 500-600 ezer forintos négyzetméterárral, és ezeket a lakásokat a jelenlegi piaci környezetben viszonylag gyorsan lehet értékesíteni. Néhány különleges minigarzon esetében pedig extrém sokat is kérhetnek az eladók, jó példa erre egy, az Andrássy úton nemrég értékesített, 12 négyzetméteres lakás, amelyért 23 millió forintot fizetett az új tulajdonos.

Kapcsolódó írásaink