Gazdaság

Csökken az államadósság

Jövőre a tervek szerint húszéves futamidejű benchmarkkötvény jelenik meg a piacon, és az árfolyamváltozást követő, hosszú futamidejű kötvényindexet is bevezetnek

Teljesültek idén az államadósság-kezelés kitűzött céljai, jövőre új kötvények jelennek meg a piacon, emellett a tervek szerint növekszik a lakossági állomány, és csökken a devizaarány.

Csökken az államadósság
Varga Mihály: A Magyar Állampapír Plusz rendkívül keresett, az átlagos jegyzés 3,5 millió forint
Fotó: MH/Purger Tamás

Tovább csökken a magyar államadósság, illetve az ezen belüli devizaarány, és nagyobb szerepet kap a lakossági finanszírozás – közölte tegnap Varga Mihály pénzügyminiszter az államadósság jövő évi finanszírozásáról tartott tájékoztatón. Mint azt a tárcavezető elmondta, tavaly év végén 70,2 százalék volt a bruttó hazai termékhez (GDP) viszonyított államadósság, ez idén év végén 66 százalékra csökkenhet, jövőre pedig 65 százalékra. Hangsúlyozta: minden egyes százalék növeli a költségvetés mozgásterét, és reális cél, hogy 2022-re a konvergenciakritériumban szereplő hatvan százalék alá csökkenjen a magyar államadósság.

Emellett a korábbi ötven százalékról tizenhétre mérséklődött a devizaarány. A miniszter szerint ezzel és a lakossági részarány növekedésével 2020-ban minden eddiginél olcsóbban tudják finanszírozni az államadósságot, ami a kamatkiadásban is megmutatkozik: a 2009-es négy százalékról 2020-ban 1,7 százalékra csökken a GDP-hez viszonyított kamatkiadás. További cél a lakosságnál lévő állampapírállomány növelése, ami jelenleg 5700 milliárd forint. Ezt 11 ezer milliárd forintra szeretnék emelni 2023 végére. Ezzel kapcsolatban Varga Mihály elmondta, hogy a júniusban bevezetett Magyar Állampapír Plusz kötvény rendkívül keresett, a jegyzés ezen a héten átlépheti a háromezermilliárd forintot, és ezzel 25 százalékra emelkedik a lakosságnál levő állampapírállomány. Lapunk érdeklődésére a miniszter elmondta, hogy a Magyar Államkincstárnál az átlagos jegyzés 3,5 millió forint, és nem terveznek változtatást a konstrukción.

Kurali Zoltán, az Államadósság-kezelő Központ Zrt. vezérigazgatója a jövő évi célokról elmondta, hogy tovább szeretnék növelni a lakossági állampapírállományt, illetve a futamidőt, és ugyanúgy cél a pozitív reálkamat fenntartása. Jövőre a tervek szerint húszéves futamidejű benchmarkkötvényt bocsátanak ki a piacon, valamint egy új, hosszú futamidejű kötvényindexet – HMAX – vezetnek be, amely a három évnél hosszabb futamidejű kötvények árfolyamváltozását követi. Az új nyugdíjkötvény várha­tóan jövő év első felében debütál.

Kapcsolódó írásaink